Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Sonys varsel berör inte endast Lund. Vi efterlyser statlig medverkan."

Neddragningarna inom mobilindustrin är inte bara ett hot mot Lund, Malmö och Skåne, utan mot Sveriges långsiktiga konkurrenskraft och utvecklingsmöjligheter.
Det skriver fem ledande företrädare för Lund, Malmö, Region Skåne, Lunds universitet och Malmö högskola.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) besökte Sony Mobile i Lund veckan efter att tusen personer varslats.Bild: Ola Torkelsson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I Skåne finns världsledande kompetens inom mobilområdet. Sony Mobiles varsel, och den omstrukturering av mobilindustrin som detta är en del av, är därför ett hårt slag mot hela den högteknologiska sektorn i Sverige och därmed mot landets långsiktiga konkurrenskraft. Forsknings- och innovationsrådet i Skåne, som samordnar de regionala insatserna kring Sonys varsel, och som vi leder, har presenterat några förslag. Nu krävs handling så att vi säkrar att kunskap och innovationsstrukturer inte går förlorade. Vi har vidtagit en rad åtgärder, men det finns mycket som kräver nationell medverkan.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen