Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Hon dumpstrar för att bli av med sin miljöångest

Jacqueline dumpstrar ungefär tre gånger i veckan.
– Jag gör det både av ekonomiska skäl och för miljöns skull. Det är fruktansvärt att det slängs så mycket mat, säger hon.

Jacqueline brukar gå till tre olika mataffärer i centrala Malmö och leta efter mat i deras containrar.Bild: Lars Brundin
Dagens containerfynd: Sarek tunnbröd med mild smak och ett paket persilja. Tunnbrödet har till och med en dag kvar på bäst-före-datumet.
– Men datummärkningen är egentligen irrelevant, man ser om maten är okej eller inte, säger Jacqueline, som inte vill vara med på bild eller ha med sitt efternamn i tidningen.
Att hon dumpstrar är lite känsligt eftersom det i grund och botten är olagligt.
– Det finns ju personer som får en kick av att dyrka upp lås och klättra över stängsel, men sånt ägnar jag mig inte åt. Jag skulle aldrig riskera att åka fast, utan tar bara mat ur öppna containrar.
Alltihop började för ungefär fem år sedan när hon såg ett tv-program om dumpstring.
– Då tänkte jag: det där borde jag testa!
Hon gick med i en grupp på Facebook där hon fick en del tips och råd. Och nu har dumpstringen blivit en rutin, något hon gör när hon har vägarna förbi olika mataffärer kring Möllevångstorget i Malmö.
– Jag är student så jag gör det både av ekonomiska skäl och för miljöns skull. Det är fruktansvärt att det slängs så mycket mat. Jag får faktiskt miljöångest av det!
Vem är den typiske dumpstraren?
– Det är omöjligt att säga. Jag har sett alla möjliga människor dumpstra. Allt ifrån EU-migranter till medelklasspar.
Hon berättar att vissa affärer brukar hälla kemikalier ("förmodligen schampo") på sina kastade matvaror.
– Varför gör de så? Jag tycker det är sorligt. Det är väl ändå bättre att någon äter det än att man medvetet förstör livsmedlen, säger Jacqueline.
Enligt Håkan Klein, kommissarie vid Lundapolisen, är det olagligt att dumpstra.
– Ja, så fort en vara hamnar i ett återvinningskärl så tillhör den renhållningsföretaget eller vem det nu är som äger containern. Men det är inget grovt brott att stjäla utgången mat direkt. I värsta fall åker du dit för egenmäktigt förfarande och får böter.
Men om man tar maten medan personalen bär ut den till containern?
– Nja, då kan du ju åka fast för ofredande.
Hur vanligt är dumpstring egentligen?
– Jag kan bara minnas att vi fått in en anmälan det senaste året. Det var några studenter som tyckte de hade fått tag i finfin mat i containrarna vid Willys. Vi förhörde dem, men jag tror aldrig de blev åtalade.
Hade du själv kunnat tänka dig att dumpstra?
– Ha ha, nej, jag tycker inte det är särskilt fräscht. De bästa dumpstrarna är ju råttor! Mitt tips är att köpa billig mat istället, eller varför inte skaffa sig en täppa och odla sin egen mat?
Gå till toppen