Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skräp fall för högsta åklagaren

Nedskräpningen i lägret med EU-migranter på Industrigatan kommer att prövas av högsta åklagarinstans.
Riksåklagaren får avgöra om det ska inledas en förundersökning om misstänkt miljöbrott eller inte.

– Jag vet att det är en känslig fråga och jag vet att det handlar om utsatta människor. Men det pågår ett miljöbrott, säger stadsjurist Andrea H Dalhammar.
– Det är en olägenhet för människors hälsa på platsen och i omgivningarna. Vi har en lag som måste följas och vi kan inte se mellan fingrarna.
Malmö stad vill få till stånd en polisutredning. Men chefsåklagare Stefan Göransson vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott menar att det inte är möjligt. ”Det är uppenbart att brottet inte går att utreda” skriver han i sitt beslut. Det finns ”inga spår eller andra åtgärder att vidta som kan tänkas leda till att brottet klaras upp” anser åklagaren.
Kommunen överklagade hans beslut att inte inleda en förundersökning och nu har även vice överåklagare Bengt Åsbäck gjort samma bedömning.
Andrea H Dalhammar menar att det är konstigt att hävda att det inte finns spår av en pågående verksamhet.
– Det är ett absurt argument. Vi har anmält ett pågående brott och så väljer polisen att inte ens inleda en förundersökning. Då är det inte möjligt att stoppa en sådan här nedskräpning. Jag tror att det kan påverka det allmänna rättsmedvetandet.
– Vi kommer att överklaga till Riksåklagaren, vi måste få det prövat av högsta instans.
Malmö stad har med hot om vite begärt att fastighetsägaren städar upp på tomten. Det beslutet har överklagats till länsstyrelsen av ägaren som menar att det inte är praktiskt möjligt att efterleva beslutet eftersom det är svårt att avvisa de boende från platsen.
Gå till toppen