Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Yoshimar Yotún: ”Det är tungt, jättetungt”

Yoshimar Yotún talar ut om livet i Malmö, det fysiska spelet i allsvenskan och kärleken till sin fru och sin dotter.

– Om jag känner att det är en person jag gillar, att han är uppriktig – så öppnar jag mitt hjärta och ger min vänskap, säger Yoshimar Yotún.
Det har han gjort för hela Malmö FF.
Yoshi Yotún går igenom Swedbank stadions innandöme. Hälsar glatt på de han möter och alla försöker på olika nivåer av spanska berömma honom för kalasmålet mot IFK Göteborg.
– Jag har gjort snygga mål i Peru också, men det här var nog det snyggaste. Kanske mest för tidpunkten - det var ett klassiskt möte och vi vann tack vare mitt mål.
Vänsterbacken hyllades av Markus Rosenberg redan efter ett par cupmatcher, och har sedan allsvenskan kickat igång hyllats av betydligt fler.
Hans offensiva kvaliteter har uppfyllt förväntningarna, och bakåt har Yotún imponerat. Spelstilen han har med sig från Sydamerika tycks hittills som klippt och skuren för MFF.
Men om spelstilen blev en brygga blev språket en barriär. I alla fall till en början.
Yoshi Yotún beskriver sig själv som personen som alltid är den gladaste i gruppen. Den som skämtar med alla och som är i centrum.
– Så känner folk mig i Peru. Här är det annorlunda, för att jag inte kan språket. Jag blir blyg.
Men han har bestämt sig för att våga ta för sig. Och av språket lär han sig lite i taget.
– Jag försöker att släppa taget. Säger lite och avslutar meningarna med kroppsspråk. Om jag skäms för att prata kommer jag aldrig att lära mig. De andra skrattar åt mig när jag säger fel, jag lär mig och vi har kul.
– Trots att jag inte kan språket så har jag det fantastiskt här.
Han pratar varmt om alla i laget. Mest umgås han med grannarna Enock Kofi Adu och Tobias Sana, men även med Guillermo Molins och Agon Mehmeti.
Och när det kommer till att klicka med nya människor tror inte Yoshi att språket spelar så himla stor roll.
– Jag tror att man genom att se på en person kan känna vilken sorts människa det är. Jag anser mig vara en lojal person, jag pratar inte bakom ryggen på folk. Jag är glad och skämtar mycket. Och öppen. Jag kan lära känna en person en dag och om jag känner att det är en uppriktig vänskap kan jag bjuda hem personen på middag. Så är sydamerikanerna och så är jag.
Yoshis sätt att vara har gjort att han känner sig bekväm i Malmö, men en ännu viktigare pusselbit till att han kan känna lugnet stavas hemmet.
Yoshi spricker upp i ett varmt leende, ett av många som hinner avfyras under den halvtimmen vi sitter ner, och ögonen får något glittrande i sig när han pratar om sin fru Alessandra.
– Hon är så underbar. Jag hade tur. Vi träffades i skolan, jag var ingen. Det är en äkta kärlek. Hon är en del av att jag är här – hon tar hand om oss, är den bästa mamman, den bästa hustrun, den bästa dottern. Det är fantastiskt att ha en kvinna vid sin sida som gör en så lugn.
Han fingrar på bilnycklarna. Det är tydligt att han, även om det inte är några problem att få en intervju, helst skulle vara "en casa".
– Jag är hemmakär. Jag gillar att vara hemma, med min fru och min dotter. Hon är sex månader, jag vill vara med henne hela tiden.
I hamnstaden Callao där han växte upp trivdes han också bäst hemma med familjen, det var i hemmet rikt på kärlek han helst ville vara när han inte spelade fotboll.
I lägenheten i Malmö ägnar han sig en del åt något annat han gillar: att sjunga.
– Jag sjunger bra, men det låter dåligt. Haha.
Dansar med?
– Ja! Jag gillar att dansa, salsa och annat.
Och dansen med Adu efter målet?
– Vi lyssnar alltid på musik! Det skulle egentligen ha varit han, Sana och jag. Men eftersom Sana var på bänken och så långt bort bestämde vi oss för att köra vi två. Det är en dans från Ghana.
Allsvenskan sparkades igång på det mest intensiva sättet och med toppmöten avverkade i ett rasande tempo har Yoshimar Yotún fått känna på den svenska fotbollen.
– Det är tungt, jättetungt. Fotbollen är väldigt fysisk här.
I ligan i Peru, som han beskriver som väldigt bra och teknisk, var det annat som var tufft.
– Där kunde man spela ena veckan på slätten och nästa på höglandet i Anderna för att sen vara tillbaka på låglandet.
Karriären i hemlandet tog ordentlig fart när han 2011 kallades upp till a-landslaget för första gången. 21 år gammal ställdes han i Copa América mot Diego Forlán och Luis Suárez. Idoler från kontinenten som lyckats i Europa.
– Det var en dröm som blev verklighet. Och jag lärde mig mycket, det var nyttigt att se vilken nivå jag var på.
Peru slutade trea, en för nationen enormt viktig framgång eftersom man inte blivit bättre än sjua sedan 1997, när man också nådde semi.
– Det uppmuntrade folket, de började tro på oss igen. Folk kom till flygplatsen och skrek. Jag undrar hur det hade varit om vi hade vunnit, puh - galet!
I sommar, i samma veva som allsvenskan pausar, spelas Copa América igen. Än har inte Perus trupp presenterats och Yoshi är som alltid ödmjuk.
– Jag jobbar för det, jag vill vara med. Det är viktigt för mig. Vi har en väldigt svår grupp. Vi vet att det blir tufft, men vi vet också att det är möjligt.

Yoshimar Yotún

Ålder: 25 år.
Smeknamn: Yoshi.
Familj: Hustrun Alessandra och dottern Yaelha, sex månader.
Från: Callao, utanför Lima, Peru.
Position: Vänsterback.
Bakgrund: Började i kvartersföreningen i stadsdelen Centenario där familjen Yotún Flores bodde. Blev upptagen i fotbollsakademin AD Cantolao som i sin tur tog honom till Gothia Cup där han förstod att han hade stor talang. Via ett antal ungdomsklubbar hamnade han 2007 i sin första seniorklubb, Sporting Cristal.
Klubbar: Sporting Cristal (Peru 2008-2014), utlånad till José Galvez (Peru 2008) och Vasco da Gama (Brasilien 2013), Malmö FF (2015).
Meriter: Spelade Copa América 2011 när Peru slutade trea. Totalt 38 landskamper, ett mål.

Yoshi om vem i MFF som är ...

1. "El payaso" - pajasen

– Det finns flera. Men Agon Mehmeti är nog den som pratar och skojar mest.

2. "El padre" - fadern

– Det är hela gruppen. Alla tar hand om alla.

3. "El corazon" - hjärtat

– Den som är rösten på planen är kaptenen. Han är tränarens förlängda arm. Och Markus Rosenberg är en bra person, förutom att han är en stor spelare är han ödmjuk som stöttar dig och uppmuntrar dig om du gör misstag och berömmer när du gör något bra.

Yoshis Peru-tips

1. Mat

Lomo saltado. "Biffkött, ris, pommes frites, lök, tomat. Allt blandat tillsammans."

2. Plats

Miraflores, Lima. "Centrumet för uteliv och restauranger. Den mest livfulla platsen i Lima. Du kan ta en kaffe på gatan och strosa runt."

3. Kultur

Machu Picchu. "Något av det mest fantastiska i hela världen."

Gå till toppen