Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bly i lasarettets dricksvatten

Dricksvattnet på Trelleborgs lasarett har för höga halter av bly. Patienter, personal och besökare avråds från att dricka det. Lasarettet får tills vidare dricksvatten på flaska.

De höga blyhalterna upptäcktes vid en kontroll av vattenkvalitén till lasarettets dialysavdelning. Mätningen visade ett blyvärde som ligger över gränsvärdet.
–  Vi ser allvarligt på det inträffade även om det inte finns någon akut fara för att nivåerna påverkar hälsan, säger Björn Zackrisson i ett pressmeddelande från Region Skåne.
Björn Zackrisson är förvaltningschef i Skånevård Sund, där Lasarettet Trelleborg ingår.
Från fredag eftermiddag levereras dricksvatten på flaskor till lasarettet. Det går fortfarande bra att duscha, tvätta händerna och använda vattnet vid tvätt och toalettbesök.
–  Eftersom vi klarar dricksvattenförsörjningen på annat vis kan vården av patienter och sjukhusets övriga arbete fortsätta som planerat, säger Björn Zackrisson.
De förhöjda nivåerna har uppnåtts på en enstaka provpunkt.
– Vi tar nu nya prover på fler ställen, i och utanför lasarettet, för att se om det är ett isolerat värde för dialysavdelningen eller om det berör hela lasarettet och omgivningen, säger Björn Zackrisson.
Under lördagseftermiddagen väntas svar på de nya vattenprovtagningarna.
Tills vidare, och för att vara på den säkra sidan, rekommenderas att inte dricka kranvatten på lasarettet.
Förhöjda blyhalter uppmättes senast 2010 vid Lasarettet Trelleborg. Bly är en tungmetall, men förgiftningssymptom uppstår först efter långvarig exponering.
Gå till toppen