Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med The Joker drar de ordleken till sin spets

Deras hyllningslåt till skägget fick stor uppmärksamhet när debutalbumet släpptes sommaren 2013. På nya ep:n The Joker har ordleksälskande The Bandettes skapat en konceptskiva om livets spel, med kortlekens alla symboler.

Solen steker vid kaféhusväggen vid St Knut som om vi vore i countryns hemtrakter i amerikanska södern. Det var efter en musikalisk inspirationsresa till Nashville som Anna Edström började komponera låtar på gitarr och ut kom ... countrymusik.
– Jag hade inte lyssnat så mycket på folkcountry förut. Men jag sa till min barndomskompis Hannah: Vi ska spela country! Hon var lite tveksam, men när vi började spela kändes allt rätt.
– Efter ett par månader tillkom Emeli och Kajsa som bidrog med jazzinfluenser, och där började vårt sound formas. Nu har vi landat i folkcountryträsket och jag har blivit en riktig nörd när det gäller det här, berättar Anna Edström som under helgen varit i Stockholm där folkmusikerna Sara Watkins, Sarah Jarosz och Aoife O'Donovans spelat under sin "I'm with her"-turné.
– Jag har lyssnat på Dolly Parton hela helgen, säger Emeli Ek och skrattar.
Första singeln bandet släppte från debutalbumet "Take me Home" var "The Beard Song (there's nothing like a man with a good-looking beard)" som spelades in som en demo i Nashville. Låten fick ett varmt mottagande av skägg över hela världen. Bandet går igång på roliga texter och leker gärna med ord.
– På "The Joker" drog vi det verkligen till sin spets med house of cards, ess i rockärmen och ljudvitsar som "nanananana" och trumvirvlar, berättar Emeli.
Vilka är er publik?
– Allt från medelålders som äter tacos till skägghipsters och kids, säger Anna.
Sedan de satte igång och spela hösten 2012 har bandet haft ett tjugotal spelningar per år. Till höjdpunkterna hör Snuss-stock-festivalen utanför Stenungsund i somras där de tog ett dopp i havet innan de gick upp på scen och konserten i Greifswald i Tyskland – "en episk spelning där en massa tyskar sjöng med i våra låtar".
Hur ser drömmarna ut för bandet?
– Nästa sommar ska vi turnera i USA, säger Anna som återvänder till Nashville i höst för att läsa ljudproduktion.
– Och om 47 år ska vi ha 50-årsjubileum och sitta och dra anekdoter om vårt bandliv. Målet är att vi aldrig ska splittras.
– Grejen är inte framgång utan att vi gör det här tillsammans. What it all comes down to är den där känslan när man tar upp telefonen och har fått 57 sms från bandgruppen. Det finns så mycket kärlek mellan oss i bandet.
– Var och en är 25 %. Vi har ett projekt ihop som alla värnar om, säger Emeli.

The Bandettes

Vilka: Anna Linnéa Edström, 28 år (sång, gitarr) frilansande pedagog och verksamhetsutvecklare på Studieförbundet Vuxenskolan.
Emeli Ek, 29 år, (trumset, percussion, kör) musiklärare och frilansande musiker.
Hannah Billing, 28 år (bas, sång), tyska- och samhällslärare.
Kajsa Orreteg, 27 år, (piano, orgel, rhodes, kör), pianolärare.
Aktuella: Med ep:n The Joker som släpps den 1 maj. Spelar på kulturföreningen 12:an i Torna i Torna Hällestad ikväll, på Rocknroll-klubben i Lund imorgon. Har stor releasefest för ep:n på Grand på Valborg. Spelar på Vänsterpartiets 1 maj-firande och på nyöppnade restaurangen Sájvva på Värnhem samma kväll.

The Bandettes om

Bandnamnet: "Jag kom på det en dag, som en lek med 60-talsbandnamn. Jag gillar att det låter som Bandits – vi är lite hemliga, 'Under det rosa täcket'-banditer", säger Anna.

Nya ep:n: "Förra skivan kom att handla mycket om skägg men det var bara en låt. The Joker är mer konceptuell – det har varit skönt att göra något annat fullt ut", säger Emeli.

"Det har hänt så mycket sedan sist, det här är ett tidsdokument på var vi är nu", säger Anna.

Releasefesten: "Singersongwritern Christoffer Wadensten som kallar sig Meadows ever Bleeding har med sig Anna Fogel som backup. De kommer bli en bra uppvärmning till oss. Grand är en liten lokal och vi försöker alltid skapa ett vi med publiken", säger Emeli.

Gå till toppen