Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Äntligen har det blivit lugnt i mitt huvud"

Kroppen värkte, depressionerna avlöste varandra och tankarna snurrade som i en centrifug.
Mikaela P Bengtsson är en av många med adhd.
Träning i qigong fick livet att vända och lärde henne att bemästra sitt funktionsnedsättning.

Mikaela P Bengtsson var 27 år när hon fick veta att hon har adhd. Jag vet inte om en tidigare diagnos hade varit bättre. Risken är att den blivit en stämpel som begränsat möjligheterna,
Idag är Mikaela P Bengtsson, 31 år, från Svedala nöjd med sitt liv. På ett par år har hon gått från en tillvaro präglad av värk, magproblem och djup depression till harmoni och livsglädje.
Problemen började redan i skolan.
– Redan som liten visste jag att jag var annorlunda men jag förstod inte varför, berättar hon.
Många adhd-barn utmärker sig genom att vara stökiga. Men Mikaela P Bengtssons hyperaktivitet pågick inombords och yttrade sig på andra sätt.
Hon var ofta uppe och vässade pennan, städade elevskåpet, for till biblioteket och bytte läsbok och gjorde massor av annat som omgivningen uppfattade som acceptabelt och till och med ansvarsfullt.
– I huvudet snurrade tankarna ständigt som i en centrifug. Jag hade svårt att slappna av och somna på kvällarna.
Egentligen har hon lätt för att lära. Men koncentrationssvårigheter gjorde att hon undvek läxorna.
– Jag sköt upp läxorna och mina föräldrar fick tjata. Läxorna gjordes alltid i sista minuten.
– Jag hade svårt att fokusera. Det var som om det hela tiden hackade i huvudet. Jag tappade tråden om och om igen. Det spädde i sin tur på stressen, berättar Mikaela P Bengtsson.
Stressen och bristen på sömn visade sig genom kroppslig ohälsa. Hon hade värk och svårt att äta olika livsmedel.
Under gymnasiet ökade besvären. Trots hög sjukfrånvaro lyckades hon ta studenten med ett nödrop.
Efter ett par år mådde Mikaela P Bengtsson bättre igen. Ett bra resultat på högskoleprovet gav henne en plats på juristutbildningen i Lund.
Det höll i tre terminer. Sedan brakade livet samman. Hög studietakt och krävande studielitteratur blev för mycket.
– Egentligen förstår jag inte att jag klarade mig så länge. Till slut bröt jag samman. Jag grät på min 25-årsdag och var redo att ta livet av mig.
Men hon valde att kämpa vidare. En lång period av vårdkontakter, behandlingar och terapi började. Bland annat gjordes också en adhd-utredning.
– Jag var 27 år när jag fick diagnosen. Först var det skönt att få en förklaring. Sedan kom sorgen. Jag tänkte mycket på varför inte jag kunde få vara som alla andra, säger Mikaela P Bengtsson.
Hon prövade olika mediciner, terapi med mindfulness och träningsformer. Men depressionerna avlöste varandra. När det var som värst låg hon i sängen och blev omhändertagen av sin pappa, sina vänner och hade boendestöd och hemtjänst.
Vändningen när en släkting fick henne att pröva qigong. För första gången kände hon hur stressen och ångesten lindrades.
En gnista av hopp tändes. Under ett år sparade Mikaela P Bengtsson av sin magra sjukersättning för att kunna delta i en utbildning till lärare qigong i Kina.
Efter tre månader av träning och lärande återvände hon till Sverige som en ny människa.
Genom qigong har hon hittat sitt inre lugn. Depressionerna, ångesten och den kroppsliga ohälsan har försvunnit. Hon har slutat medicinera och upplever att adhd-symtomen har minskat.
–  Jag har ett jobb på Lundabygdens IF:s kansli, leder qigong-grupper i Dalby och Svedala och tränar ungdomar i fotboll. Jag mår bra och äntligen har det blivit lugnt inne i mitt huvud.

Mikaela berättar om vägen till ett bättre liv

På tisdag den 28 april klockan 18 berättar Mikaela P Bengtsson om sin väg till ett bra liv på dagcentralen Stella i Svedala.
Qigong är en teknik där långsamma och mjuka rörelser kombineras med andning och koncentration. Syftet är att förbättra den fysiska, själsliga och mentala hälsan.
Det finns flera olika typer. Den som Mikaela P Bengtsson praktiserar kallas Zhineng qigong och sägs vara särskilt läkande.
Gå till toppen