Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Karim bakom derbyseger

Ghananen Sadat Karim låg bakom Prespa Birliks samtliga mål när man krossade IFK Malmö i derbyt på Helenholms idrottsplats.
– Fast jag tycker matchen var jämn tills vi fick en man utvisad, säger ”di gules” backklippa Anes Mravac.

IFK Malmös Mohammad El-Kayed och Prespas Firat Shahan i en duell. Martin Holm avvaktar utgången.Bild: Hussein El-Alawi
Prespa Birlik passade på att rusta för folkfest när det var Malmöderby. Fyra av föreningens ungdomslag spelade förmatcher och man förannonserade shoot out, godis, ansiktsmålning och tända grillar redan från tidig förmiddag.
Allra roligast var dock resultatet för arrangören inför 584 åskådare.
4–1 verkar ju solklart, men det är inte alltid resultatet speglar matchbilden. Prespa Birlik började bäst och hade mycket boll medan IFK Malmö spelade lågt och satsade på kontringar.
– Vi håller bra i bollen och visar för vår publik att vi kan spela mycket kortpass. Och vi var täta bakåt, IFK hade knappt några farligheter, säger Prespas tränare Agim Sopi.
I den 19:e minuten fälldes Sadat Karim med straff som följd. Bovar Karim var säkerheten själv när han satte ledningsmålet. Men bara fyra minuter senare slog Armin Pasagic en skruvad frispark som Anes Mravac nicktouchade in.
Just före paus fick så IFK Malmö Alan Asaad utvisad efter en ful kapning. Och där sjöng också ”kanariefåglarna” sin sista drill denna eftermiddag.
– Jag tycker utvisning var lite hård. Och när Prespa sedan gör mål i början av andra halvlek blev det för svårt för oss. De är väldigt tekniskt skickliga. Men säsongen är lång och vi har ett bra lag så vi kommer igen, lovar Mravac.
Cirkus Sadat Karim tilltog med de friare tyglarna i andra halvlek. Han spelade fram planens dominant Thierry Zahui till 2–1, gjorde själv nästa och serverade Baris Hümmet sista målet.
– Jag var mentalt preparerad och gjorde en av mina bästa matcher för Prespa. När jag väl läst in mig på deras spel kunde utnyttja luckorna, säger derbyhjälten Sadat Karim.
För Baris Hümmet var det comeback efter tre månaders vila efter en ledbandsskada.
– Så gott att vara tillbaka och få göra mål i ett derby. Jag tror vi har stor chans att vinna serien även om man måste ha tur. Vi har jättegod stämning och de bästa tränarna. Att vinna idag är ett styrkebesked även om IFK fick spela med en man mindre, säger Hümmet.
Prespa har nu kontakt med topplagen.
– Fortsätter vi så här och har rätt inställning kan det bära långt, säger Prespas tränare Agim Sopi.

Fakta

Resultatet
Prespa Birlik–IFK Malmö 4–1 (1–1)
1–0 Bovar Karim (straff), 1–1 Anes Mravac, 2–1 Thierry Zahui, 3–1 Sadat Karim, 4–1 Baris Hümmet.
Plats: Heleneholms ip.
Publik: 584.
Profilen
Prespa Birliks ivorianske Thierry Zahui var en fröjd att skåda. Med sin låga tyngdpunkt, säkra passningar och hisnande dribblingar var han kung på mittfältet. Att han kryddade insatsen med ett mål var inte mer än rätt.
Inramningen 3
Helenholms ip är ingen idyll med kraftverket och ful bebyggelse i blickpunkten. Men stor publik, om än ganska tyst, drar upp betyget. Och planen kan få vilken fotbollsledare norr om Småland att bli grön av avund. Jämn, tjock och med lyster. En honnör till vaktmästarna är på sin plats.
Fikat 5
Korven saknades verkligen inte då det osade cevapcici från grillen. Serverad i bröd med chilikrydda, krispig sallad, rå lök, fefferoni och en sås på creme fraiche och ost. Mumsfillibaba, säger jag glupskt. I kiosken fanns bland annat läsk, sodavatten, kaffe, chips, choklad.
Gå till toppen