Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Människor och andra djur

Lars Brunström och Fredrik Strid

Galleri 21, Malmö, t o m 26/4.Gisela ErikssonOch allt skall vara sanning! Galleri Rostrum, Malmö, t o m 3/5.
os med slutna ögon. Deras päls är tufsig och under tassarna krackelerar den torra leran. Rörelsen är så långsam att den först framstår som en synvilla. Men jo, stilla och varsamt vrider de sina huvuden. Gesten förefaller egendomligt mänsklig, ett tyst sökande efter närhet och kontakt. Känslan av närvaro är så intensiv att jag inte kan hejda mig från att snudda vid den sträva, raggiga pälsen.
"Hyenas", Lars Brunström.Bild: Galleri 21
Lars Brunströms hyenor är inte de enda djur som trängt sig in på Galleri 21. Styrda av sina sexuella drifter har Fredrik Strids bonobo-apor tagit var sin kammare i besittning. Längst in tronar ett praktfullt stilleben av frukter. Det är konsthistoriens klassiska vanitas-motiv som spökar, livets skönhet och förgänglighet. Men mer intressant än gränsen mellan fruktbarhet och förruttnelse är den glidning mellan mänskligt och djuriskt som de två konstnärerna iscensätter. Inför Brunströms ömsinta, helt suveräna hyenor – savannens föraktade rovdjur – tycks inga skiljelinjer längre självklara.
Och vad utmärker egentligen ett mänskligt beteende? Kanske är det vad Gisela Eriksson försöker reda ut på Galleri Rostrum. Här kan var och en slå sig ner på hennes moraltrappa, eller skriva sitt bidrag på väggen. Publiken, bestående av tre svarta fåglar, följer vaksamt varje gest. Som människa bör man vara –ja, hurdå? Hjälpsam, snäll, generös, måttfull, ärlig och kärleksfull? Och den dystra motsatsen: girig, otrogen, full av lögner, rädsla och kontrollbehov. I en dovt laddad utställning, där till och med livbojen målats svart, går hon till botten med sin strävan att skilja sant från falskt, tillit och hopp från misslyckande och svek.
Gå till toppen