Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vittnesmål från Katmandu

Folk samlas nu på öppna platser i Katmandu med filtar och mat, beredda på att stanna över ntten. Det berättar HD:s och Sydsvenskans reporter Martin Runol, som befinner sig på resa i Nepal.

Bild: Emil Langvad
Han och hans fru hade lämnat sitt hotell i det turisttäta Thamel-området i Katmandu och var på väg till Durbar Square, utanför det kungliga palatset, när det första, kraftiga skalvet kom.
–  Det tog några sekunder innan jag insåg vad det var, man har ju inte direkt någon erfarenhet av jordbävningar, säger han.
– Först sökte vi skydd inne i ett valv där det kändes tryggt. Där stod vi och kramade om en tredje, okänd person. Man gör det när marken skakar, man kramar om varandra.
– Sedan kom folk och skrek åt vilket håll det fanns en öppen plats och då sprang vi dit. Man ska inte vara i närheten av höga byggnader om de kollapsar.
Det första skalvet följdes av flera mindre med 5-10 minuters mellanrum, berättar Martin Runol.
– Folk var rädda, men det var några timmar sedan. Nu har det blivit lugnare.
Han och hans fru hittade en öppen restaurang där de kunde köpa lite mat och efter ett tag gick de tillbaka till sitt hotell.
Byggnaden intill hade kollapsat. Enligt preliminära och osäkra uppgifter hade ett 100-tal personer omkommit i raset och många körts till sjukhus.
– Det var en mycket obehaglig upplevelse, säger han. Men vårt hotell stod kvar, det fanns en spricka i fasaden, men det stod kvar.
Enligt Martin Runol fungerar internettrafiken dåligt för närvarande och informationen om vad som hänt och vilken omfattning det har är bristfällig för dem som befinner sig på platsen.
Vad ska ni göra nu?
– Jag vet inte. Vi är här på en öppen plats, intill en rasad mur, och folk samlas här med mat och filtar, beredda på att stanna länge. Vi ska övernatta här. Det är tusentals personer här, många från hotellet, som ska tillbring natten ute. 
Gå till toppen