Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dags för rättegång om cancerbluff

Snart ett år har gått sedan HD avslöjade att ett värdelöst hemkok såldes som mirakelmedel mot cancer. På måndagen ställs kvacksalvaren Leif Nilsson i Viken inför rätta.

Ett värdelöst hemkok såldes som mirakelmedel mot cancer.Bild: Johan Persson
 
Förra året avslöjade HD:s reporter Joakim Björck att tiotals cancersjuka personer lurats på sammanlagt hundratusentals kronor. Gemensamt hade de att de såg ett medel som lanserades som mirakelmedicin mot cancer som en sista chans att överleva.
Läs också Cancersjuka luras att köpa bluffmedel
Med medlet, som såldes av Leif Nilsson i Viken, var i själva verket en bluff. Analyser visade att det bestod av flytande silver, björkträ och bark som kokat i vatten samt ett antal okända tillsatser utan medicinska effekter. Leif Nilsson påstod att Karolinska institutet gjort tester som visar att hans medel biter på cancer, något som Karolinska institutet bemötte med att döma ut den 71-årige Vikenbon som kvacksalvare.
I morgon, måndag, rapporterar HD direkt och sänder live i samband med att rättegången inleds. Den beräknas pågå i två dagar handlar om två cancersjuka män.
 
Svårt cancersjuke Erik Houmann la sitt öde i händerna på Leif Nilsson i Viken. Men hemkoket i flaskorna var en stor bluff. Erik Houmann, som stöttades av hustrun Gerd under sin sjukdom, avled i vintras.Bild: Britt-Mari Ohlsson
 
Erik Houmann från Helsingborg köpte bluffmedel för 45 500 kronor. Leif Nilsson åtalas för att ha lovat bättring men någon sådan inträffade aldrig för Erik Houmann innan han avled i höstas.
Jörgen Berget från Billesholm köpte medel för 43 500 kronor mot utfästelsen att hans cancer skulle slås ut. Berget är idag friskförklarad, något som har föga att göra med Leif Nilsons hemkok utan beror på en lyckad operation.
Jörgen Bergets notan hann landa på 48 000 kronor innan bromsen drogs åt.Bild: Niklas Gustavsson
 
För att Leif Nilsson ska fällas för bedrägeri måste kammaråklagare Hans Åkesson bevisa tre moment:
• Att Nilssons vilselett männen.
• Att vilseledandet inneburit vinning för Nilsson.
• Att männen lidit skada.
I bevismaterialet ingår ett inspelat telefonsamtal mellan Erik Houmann och Leif Nilsson där den sistnämnde säger att medlet kostar 6 000 kronor för en månadsdos och svarar ja på frågan om Houmann kan bli bättre.
Här är blandningen som kvacksalvaren Leif Nilsson, och dennes mellanhand tandläkaren, påstod hjälper mot cancer.Bild: Britt-Mari Ohlsson
Ett av rättegångens tre vittnen är HD-reportern Joakim Björck, som ska berätta om hur det gick till när telefonsamtalet mellan Erik Houmann och Leif Nilsson arrangerades och genomfördes.
– Leif Nilsson hävdade för oss att han bara hade gett bort medlet till folk. Syftet var att ta reda på hur det verkligen låg till. Samtalet bekräftade Erik Houmanns berättelse, säger Joakim Björck som nominerades till priset Guldspaden för sitt avslöjande.
Gå till toppen