Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Jordbävningen i Nepal

Efterskalv ”oerhört trauma” i Nepal

Många i Katmandu vågar sig inte inomhus sedan ett kraftigt efterskalv skakat staden. "Det var oerhört traumatiskt. Folk känner sig inte trygga, utan samlas på öppna platser som parker och fotbollsplaner", säger Mark South på Röda Korset i Nepal.

Trötta och förtvivlade människor kurar ihop sig under presenningar i Nepals huvudstad. De vågar inte ta sig hem av rädsla för att fastna i nya rasmassor.
— Det är väldigt varmt på dagen och folk söker skydd från solen, men på kvällarna blir det snabbt kyligt och regnet hänger hela tiden i luften, säger talespersonen Mark South som beskriver stämningen i Katmandu som "skrämd".
Läs också ”Sex, sju våningar kollapsade en efter en”
Katastrofen har tärt hårt på landets medicinska resurser, men de första planen med utländsk hjälp har nu landat i Nepal.
— Det har kommit in plan med förnödenheter från Indien, men det behövs mycket mer. Det svåra är att få hjälpen att hamna hos dem som behöver den mest just nu, säger Mark South.
Efterskalvet hade en magnitud på 6,7, enligt US Geological Survey. Skalvet ska ha känts av ända borta i den indiska huvudstaden Delhi och utlöste också nya laviner i Himalaya där insatser pågår för att undsätta bergsklättrare. Minst 17 personer miste livet i de laviner som utlöstes av den första jordbävningen, men ingen ska ha omkommit i de nya lavinerna enligt den rumänske bergsklättraren Alex Gavan. "En till jordbävning nyligen. Och tre små laviner. Alla klarade sig. Pfiu!!!" skriver han på Twitter.
Enligt seismologen Reynir Bödvarsson är det vanligt med flera kraftiga efterskalv efter en jordbävning av den magnitud som drabbat Nepal.
Läs också Vittnesmål från Katmandu
— Det här kraftiga efterskalvet faller inom det normala. Efter ett så här pass stort skalv fortsätter efterskalven i månader, även om de minskar i styrka och antal, säger han.
I staden Pokhara var det många som snabbt rusade ut på gatorna när de kände marken skaka av det nya efterskalvet, berättar Viktor Agaton som befinner sig på rundresa i Nepal.
— Det var en liknande situation i natt. Alla skrek och försökte väcka varandra. Det märks att många är nervösa, säger han till TT.
Bland lokalbefolkningen är många oroliga över vad som kan ha hänt släkt och vänner i Katmandu. Flera restauranger stängde tidigt för att personalen ville försöka få kontakt med anhöriga. Men många satt också uppe sent utmed gatorna och i sina butiker och inväntade eventuella efterskalv.
Viktor Agaton överväger nu att lämna området, men det är svårt att få information om vilka vägar som är öppna.
— När det kommer ett nytt skalv blir man lika orolig varje gång. Det senaste skalvet fick mig att direkt gå till en turistbyrå, säger han.
Flera internationella hjälporganisationer har mobiliserat för att bistå landet, men hjälparbetet försvåras av jordskred och av att kommunikationerna på flera platser ligger nere.
— Jag är trött och utmattad, men jag måste fortsätta arbeta och har orken, säger polisen Sudan Shreshtha till nyhetsbyrån Reuters.
Den sammanlagda officiella dödssiffran har nu överstigit 2 200, då har offer i både Nepal och Indien (ett 50-tal) räknats in. Siffran befaras dock stiga till över det dubbla.
Gå till toppen