Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU-migranternas flytt stoppas

På måndagsförmiddagen skulle EU-migranternas läger på tomten vid Industrigatan vara tömt. Men kommunens beslut överklagas nu till länsstyrelsen. "Det stoppar avvisningen", säger Malmös stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar.

Malmö stad satte under förra veckan upp beslutet om avhysning på grindarna till tältlägret.Bild: Hussein El-alawi
Även om avvisningen nu är stoppad samlades cirka 30 personer från olika frivilligorganisationer vid lägret på måndagsmorgonen för att visa sitt stöd med EU-migranterna. Dialogpoliser var också på plats i lägret för att informera de boende att de inte kommer att flyttas i nuläget.
Läs också Lättad stämning bland EU-migranter
Miljöförvaltningen beslutade i förra veckan att EU-migrantlägret vid Industrigatan i Norra Sorgenfri ska tömmas av hälsoskäl.
Folksamling vid migrantlägret under måndagsmorgonen.Bild: Karin Hartley
Dels för de boende själva, eftersom tomten saknar sanitära anläggningar. Dels för omgivningen, som lämnat in ett femtiotal klagomål om dålig lukt och rök från lägret.
EU-migranterna har fått besked om att de senast klockan 10 på måndag ska lämna tomten, som sedan ska städas av fastighetsägaren.
Migranterna erbjuds tre dagars boende i en tidigare förskola som tillfällig lösning.
Men nu kan planerna på avhysning ändras.
Stadsjurist Andrea Dalhammar Hjärne tog emot överklagandet av vräkningen av EU-migranter från Industrigatan. Överklagandet överlämnades av Johanna Nilsson från Nätverket för EU-migranter och Frederick Batzler från Centrum för sociala rättigheter.Bild: Elin Fjellman
EU-migranternas stödnätverk gick personligen till Miljöförvaltningen för att lämna in överklagande av vräkningen under måndagsmorgonen. Överklagandet kommer från Centrum för sociala rättigheter, en ideell förening med jurister och juridikstudenter.
– Vi var förberedda på detta och välkomnar en prövning, säger stadsjurist Andrea Dalhammar Hjärne som tog emot överklagandet.
– Frågan, inte minst de formella förutsättningarna för förbud och föreläggande, är både svår och komplex och väcker många känslor, säger hon.
EU-migrantlägret på Industrigatan.Bild: Patrick Persson
Miljöförvaltningen anser fortfarande att den sanitära situationen i lägret på Industrigatan där socialt och ekonomiskt utsatta EU-medborgare bor sedan drygt ett år är ohållbar och helt i strid med den lagstiftning som finns för att skydda miljö och hälsa.
Johanna Nilsson från Nätverket för EU-migranter som överlämnade överklagandet invänder:
– Att kasta ut 100 personer på gatan utan ett alternativ är ett större problem än de löser [genom vräkning].
Malmös stadsjurist Andrea Hjärne Dalhammar bekräftar att ett överklagande innebär nya förutsättningar för måndagens planer på att rensa upp på tomten.
–  Ett överklagande måste vi överlämna till länsstyrelsen, och komma med yttrande. Vi kan inte verkställa beslutet innan länsstyrelsen sagt sitt.
Länsstyrelsen brukar ta ett halvår på sig att avgöra normala ärenden, enligt Andrea Hjärne Dalhammar. Här är det nya frågor som ska prövas, vilket brukar ta ännu längre tid.
Men i sakfrågan står hon fast vid miljöförvaltningens tolkning av lagen.
–  Jag har inte läst överklagandet, så jag vet inte hur de argumenterar. Men det finns inget besittningsskydd eftersom det inte finns något avtal med fastighetsägaren.
–  Oavsett vilket så är miljöbalken tillämplig för störningar. Miljöbalken kan användas mot såväl nyttjanderättshavare som fastighetsägare, säger Andrea Hjärne Dalhammar.
Gå till toppen