Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Kulturarv pulvriserades i Nepalskalv

Jordbävningen innebär inte bara en fullständig katastrof för det nepalesiska folket. Det drabbar också landets kulturarv sedan historiska monument och världsarvsklassade byggnader reducerats till högar av bråte.

En nepalesisk man gråter i rasmassorna i närheten av Katmandu.Bild: Niranjan Shrestha/AP/TT
Det en gång så ståtliga tornet Dharahara, som höjde sig över marken i huvudstaden Katmandu, var ett landmärke som brukade lockade många turister. Det nio våningar höga tornet hade nyligen öppnat igen för allmänheten som därmed fått en fantastisk utsiktsplats över staden. Men efter det förödande skalvet är det enda som återstår en hög med tegel.
Fotografen Kashish Das Shrestha har svårt att greppa vad som hänt.
— Det är bara borta. Jag betraktade tornet från min altan häromdagen men nu finns där inget torn, säger han till The New York Times.
Huvudstadens kulturella och religiösa hjärta är Durbartorget, en gång känt för sina vackra tempel och kungliga slott. Men det kommer att dröja länge innan platsen blir sig lik — där har flera gamla tempel i princip pulvriserats.
— Det var ett väldigt vackert torg som omgavs av gamla byggnader och tempel, ett väldigt levande torg. Det är naturligtvis jättetråkigt när sådant här händer men å andra sidan känns några förstörda hus ganska oviktigt med tanke på att det är så många döda, säger Peter Grip som anordnar resor till bland annat Nepal, till TT.
Medan förlusten kan ses som katastrofal för kulturarvet tror Peter Grip att turismen kommer att återhämta sig.
— Det här kommer såklart att påverka turismen på kort sikt. Men på längre sikt tror jag nog att besökarna kommer att hitta tillbaka, det finns mycket som är unikt med Nepal, säger han.
Sammanlagt rapporteras fyra av sju världsarv i Katmandudalen ha skadats. FN-organet Unesco står redo att hjälpa Nepal i återbyggnadsarbetet "baserat på vårt starka partnerskap och delade övertygelse om kraften i utbildning, vetenskap och kultur för att stärka människor, för att läka och återställa tillförsikten", enligt ett uttalande.
Gå till toppen