Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Sjukhusen är packade med skadade"

Sjukvården i Nepal står under hård press efter helgens förödande skalv som hittills har krävt över 4 000 personers liv.
— Läkarna vårdar patienter till och med på golven här, berättar forskarassistenten Rajan Dhakal.

Människor har samlats på torget Basantapur Durbar i Katmandu, för att undkomma eventuella ras i efterskalven. Helgens jordbävning var den värsta på 80 år.Bild: AP/TT
Tiotusentals nepaleser tillbringar nätter i parker och på öppna fält, antingen av rädsla för att deras hem ska rasa samman, eller för att de redan har gjort det.
— Mitt vandrarhem ligger på en sluttning intill ett berg, så nu bor jag i tält på tomten utanför ett par kompisars hus, berättar svenska Lena Herrmann, som är på resa i Pokhara ett par mil från skalvets epicentrum.
Hon säger att stämningen bland människor är låg, eftersom många har vänner och släktingar som har omkommit eller som inte går att få tag i. Dessutom fortsätter efterskalven.
— Man går på adrenalin och är på helspänn hela tiden, jag är väldigt fysiskt utmattad. Varje gång en bil passerar tror jag att det är ett nytt skalv, och när vi skulle sova i går var det som att vaggas till sömns.
Inga hus förstördes i Pokhara, men på många andra håll är förödelsen stor.
Indu Ghimire, distriktschef i Syangja drygt 20 mil väster om huvudstaden Katmandu, berättar på telefon att över 3 000 hus har jämnats med marken, och många fler skadats.
— Tack och lov har vi inga dödsfall, men människor här bor på fälten och är i behov av tält, mat och vatten, säger hon till TT.
Forskarassistenten Rajan Dhakal i Katmandu har talat med sina släktingar i det hårt drabbade Gorkhadistriktet.
— Telefonlinjerna fungerar dåligt, men de hade tre traditionellt byggda hus, alltså inte av cement, och de berättar att alla är förstörda. Inte ett enda sådant hus i byn har klarat sig, säger han till TT.
Enligt siffror från Världshälsoorganisationen har Nepal bara 0,2 läkare per 1 000 invånare, och den nepalesiska sjukvården har svårt att klara av anstormningen. Själv befinner sig Rajan Dhakal på ett sjukhus i huvudstaden, där han var inbokad för efterkontroll av ett par brutna revben. Men där tar man nu bara emot akutfall.
— Alla rum är packade med skadade, läkarna vårdar till och med patienter på golven här, det är en fullständig katastrof, säger han.
I Nepal har 4 010 dödsoffer bekräftats, uppger inrikesdepartementets katastrofsamordnare som enligt AFP också räknar med över 7 500 skadade. I Indien uppger myndigheter att skalvet krävt minst 72 liv, dessutom har människor omkommit även i Kina.
Samtidigt har den internationella hjälpen börjat komma i gång. FN:s livsmedelsorgan WHO har landat i Katmandu för att utvärdera behoven, skriver AFP. Räddningsstyrkor från USA, utsända av federala myndigheter, är också på väg, liksom personal från lokala amerikanska myndigheter.
Där arbetar redan en mindre amerikansk styrka med 26 militärer och ett transportplan. En rad andra länder har också sänt hjälp i en FN-koordinerad insats.
Räddningshelikoptrar har också kunnat landa för att börja undsätta det hundratalet klättrare som sitter fast på Everest, skriver Reuters. Huvudskalvet i lördags hade en magnitud på 7,8, och utlöste laviner på Everest och andra berg i Himalaya, där minst 17 personer dödades.
I en video som tyske klättraren Jost Kobusch har lyckats ladda upp på nätet, konstaterar klättrarna i ett basläger på Everest, först lite roat, att hela marken skakar. Men bara några sekunder senare syns hur ett närapå massivt moln av snö och is sveper in med ett dån.
Utrikesdepartementet känner till ett 150-tal svenskar i Nepal och uppger att man har fått kontakt med de flesta. I nuläget finns inga planer på evakuering. Svenskar i Katmandu kan kontakta Danmarks ambassad.
Gå till toppen