Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånsk räddningstjänst är på väg till Nepal

Attila Jensen är en av åtta personer från Räddningstjänsten Syd som reser till Nepal för att rädda liv. 

Jordbävningen i Nepal i helgen mätte 7,8 på Richterskalan och orsakade stor förödelse i landet. Svenska Myndigheten för samhällsskydd- och beredskap (MSB) skickar nu ett sök- och räddningslag på totalt 76 personer till Nepal. Åtta av dem kommer från Räddningstjänsten Syds stationer i Malmö, Lund och Eslöv.
– Vi åker i kväll eller i morgon. Om allt går i lås ska vi vara framme tisdag natt, säger Attila Jensen från Räddningstjänstens station i Jägersro, när Sydsvenskan når honom på söndagskvällen.
Attila Jensen är en av de skånska brandmän som åker till Nepal efter jordbävningskatastrofen.Bild: Lars Brundin 2014
Läs också Svensk hjälpinsats i skalvplågat Nepal
Han och de sju andra skåningarna har åkt upp till Örebro där de förbereder sig inför avfärd med de övriga i sök– och räddningslaget. 
– Vi går igenom hälsodeklarationer och utrustar oss. Vi ska ha med oss mat, vatten och utrustning för att klara oss i två veckor.
Laget är en del av en internationell räddningsinsats som verkar under FN-mandat i Nepal. Den svenska styrkans uppdrag är att rädda liv. Trots att den anländer några dagar efter att jordbävningen skedde, säger Attila Jensen att det finns hopp om att hitta levande människor i rasmassorna.
Läs också Efterskalv ”oerhört trauma” i Nepal
– Chansen är så klart störst de första dagarna. Men det finns ingen som kan ge ett exakt svar på hur länge en människa kan klara sig under sådana omständigheter. Det är så många faktorer som spelar in. Det finns exempel på när människor överlevt trots att de varit instängda i tio-tolv dagar.
Attila Jensen har varit utskickad på jordbävningskatastrofer tre gånger tidigare: två gånger i Turkiet år 1999 och vid ett tillfälle i Algeriet 2003.
– En del av vårt arbete nu är att förbereda oss mentalt på vad som väntar. Men man kan bara göra det till en viss nivå. 
Han drar sig till minnes hur det var när han var ute på sitt första räddningsuppdrag efter en jordbävning.
– Vi i styrkan satt och småpratade i bussen. Men när vi kom in i katastrofområdet blev det knäpptyst. Allt var raserat runt omkring oss, människor satt hjälplösa på marken. Det går inte att sätta sig in i det känslomässigt.
Enligt TT kommer den svenska räddningsstyrkan att jobba under svåra förhållanden, eftersom rasrisk fortfarande råder i Katmandu.

– Den stora utmaningen i sådana här situationer är logistiken, att kunna få tillgång helt enkelt, säger Christian Di Schiena, biträdande enhetschef för insatser MSB till TT.
Gå till toppen