Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Bostadshus på p-platser

Förtätning av staden och den nya plan- och bygglagen förbättrar för markägare och byggare. Ett exempel är de fyra-åtta våningar höga flerbostadshusen som Veidekke Bostad vill bygga i anslutning till vårdcentralen Måsen på Väster.

Totalt handlar det om mellan 120 och 130 bostadsrätter som ska bli klara för inflyttning 2017. Om planen håller.
– Det är ett delikat förtätningsprojekt. Väster är ett grönt, oerhört attraktivt område som ligger väldigt nära centrum. De nya bostäderna kommer att finnas i en idyll, några stenkast ifrån den fantastiska Folkparken med dess vegetation, säger Alexander Lenre Simittchiev som tillsammans med kollegan Håkan Forss står för arkitekturen till bostadshusen.
Vårdcentralen ägs av fastighetsbolaget Öresundsporten. För snart ett år sedan fick dess vd och storägare Ole Bang Pedersen, idén att stycka av och sälja delar av det 13 500 kvadratmeter stora markområdet kring vårdcentralen.
Han tog kontakt med stadsbyggnadskontoret och fick ett positivt besked.
Projektet ledde till bostadsutvecklingsföretaget Veidekke. Efter förhandlingar sålde Öresundsporten cirka 7 000 kvadratmeter mark, strax nordväst och söder om vårdcentralen, till Veidekke.
Förtätning av bostäder förekommer allt oftare på grund av markbrist.
– Vi kommer att bygga på asfalt, alltså ytor som är parkeringsplatser som inte behövs i dag, säger affärsutvecklare, Peter Hedegaard, Veidekke.
Strax nordväst om vårdcentralen finns en asfalterad parkering och en gräsremsa. Här vill byggföretaget bygga tre punkthus i fyra till sex våningar. För att husen inte ska skapa en ogenomtränglig "mur" kommer de att snedställas.
Intill vårdcentralens "framsida" i söder, ska det skapas ett kvarter i olika plan. Tanken är att detta blir på mellan tre och åtta våningar.
– Det behövs ettutropstecken i området, vilket det åtta våningar höga huset får bli, säger Alexander Lenre Simittchiev.
Vid årsskiftet infördes en ny plan- och bygglag. Enligt Mariette Johnsen på stadsbyggnadskontoret, innebär det att det kan gå snabbare att skapa en ändring av en detaljplan.
– Det tar cirka sex månader kortare tid än för bara ett år sedan, säger hon.
Förändringen av detaljplanen för kvarteret Måsen blir en av de första i Lund sedan den nya plan- och byggplanen infördes.
Förutom den befintliga vårdcentralen håller det i samma byggkropp på att färdigställas studentbostäder. I området finns även en förskola.
Gå till toppen