Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Familjen vill rädda barnhem

Tio barnhemsflickor tillhör de många drabbade av jordskalvet.
Barnhemmet The Step har finansierats av familjen Lindblom från Barsebäck.

Sofia Lindblom med personal och barn från barnhemmet The Step.
– Jag har inte sovit sedan i lördags. Herregud, jag och min familj har ju följt och lärt känna de här tjejerna under sju år, säger Sofia Lindblom.
Hon, maken Christian och deras barn har besökt landet många gånger. 2007 startade de ett barnhem i huvudstaden Katmandu där tio flickor bodde fram till i lördags.
Sofia och Christian Lindblom med sonen Lucas. (Arkivbild)Bild: Torbjörn Carlson
Från Sverige har de samlat in pengar och via stiftelsen Barnhemmet Sofia skickat pengar till driften och till skolavgifter till flickorna.
Läs också De ska rädda barn från organligor
Helgens jordskalv har förstört mycket av familjen verk.
– I söndags berättade föreståndaren att personalen och flickorna hade räddat sig ut ur byggnaden. De hade tillbringat natten utomhus i regn och en temperatur på tolv grader.
– Barnhemsbyggnaden var delvis skadad. Barnens intilliggande skola var svårare skadad, säger Sofia Lindblom.
Läs också Vittnesmål från Katmandu
Under söndagen hämtades mat och filtar frånbarn hemmet. Men på grund av rasrisken vågar ingen vara kvar där inne någon längre stund.
– Tack och lov har de gott om ris. Men det finns bara lite grönsaker. Någon möjlighet att köpa mat finns knappast nu.
– Vatten är också ett bekymmer. Rent vatten i kranar finns inte. Allt dricksvatten levereras i stora tankar. Nu kommer transporterna inte fram eftersom många gator är blockerade av rasmassor, säger Sofia Lindblom.
Läs också Skånsk räddningstjänst är på väg till Nepal
På söndagskvällen kom ett kraftigt efterskalv. Familjen Lindblom vet genom kontakter att föreståndaren och hans familj lever, men inte hur det har gått för barnen och personalen.
– Men vi är hoppfulla. Eftersom de hade fått instruktioner om att vara kvar utomhus tror vi att de har klarat även de senare kraftiga efterskalven, säger Sofia Lindblom.
Ett stort problem är bristen på elektricitet. Även i vanliga fall är elen avstängd under flera timmar per dag. Nu är läget sannolikt ännu svårare. En följd blir svårigheter att ladda mobiltelefoner och att hålla kontakt med omvärlden.
Exteriörbild på barnhemmet innan jordbävningen.
– Vi har inte lyckats nå vår föreståndare sedan i söndags. Och många som finns i Katmandu har svårt att få en helhetsbild eftersom internet ligger nere och informationen via radio och teve är mycket begränsad, säger Sofia Lindblom och fortsätter:
–  Nepal är ett av världens fem fattigaste länder och Katmandu är kraftigt överbefolkat. CNN rapporterar att fyra fem miljoner människor bor i staden. Det är svårt att se hur en återuppbyggnad ska gå till.
Hon berättar om en stad omgiven av berg med få och dåliga tillfartsvägar, som nu sannolikt är skadade. På flygplatsen är det svårt att landa på grund av de omgivande bergen. Trafiken ställs ofta in när vädret är dåligt.
– Det här händer vid ett väldigt olyckligt tillfälle. Monsunen med regn och blåst har precis börjat och kommer att pågå under hela sommaren.
Familjen Lindblom hoppas kunna bygga upp barnhemmet igen. De planerar att snabbt skicka extra pengar och hoppas på extra gåvor från tidigare bidragsgivare och andra som vill hjälpa.
– Vi vill också bidra till återuppbyggnaden av skolan eftersom det gynnar både våra egna flickor och de andra eleverna som går där, säger Sofia Lindblom.

Så kan du hjälpa

Flera organisationer är på väg eller på plats i Nepal. Så här kan du stödja deras arbete.
Röda Korsets utbildade frivilliga letar nu efter överlevare bland rasmassorna samt ger dem första hjälpen. Bidrag kan sättas in på PG 900603-2 eller BG 900-6032. Märk inbetalningen med "Akutfonden" .
Läkare utan gränser har åtta team som är på väg med material och förnödenheter till Katmandu. Gåvor kan sättas in på PG 900603-2 eller BG 900-6032. Märk talongen "Akutfonden". Det går pckså att sms:a till nummer 72970** för att skänka 100 kronor. I meddelande fältet skriver du AKUT.
Rädda barnen har öppnat sin Katastroffond för de drabbade i Nepal via Plusgiro: 90 2003-3 eller Bankgiro: 902-0033.
UNICEF har livräddande förnödenheter på plats i Nepal. Man kan skänka pengar via organisationens hemsida, genom att Skicka UNICEF till 72 900 och ge 100 kr, eller genom att sätta in bidrag på PlusGiro 90 20 01-7 eller Bankgiro 902-0017
Lundabaserade Individuell Människohjälp, IM, är också på plats. De har öppnat en akutlinje där man kan sms:a bidrag till 72901. Skriv akut50 för en gåva på 50 kronor akut100 för ett bidrag på 100 kronor och så vidare.
Gå till toppen