Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Regnigt och kallt på Valborg i Lund i år

Det kan bli kallt om ändan för de 30 000 som väntas fira vårens ankomst i stadsparken på torsdag. SMHI förutspår en regntung och kylslagen siste april.
– Det ser inte jättemuntert ut, säger meteorolog Krister Bengtsson.

Seklets hittills kallaste Lundavalborg inföll 2007.Bild: Eskil Fagerström/ARKIV
Valborg förknippas ofta med regn och kyla. Rätteligen, menar Krister Bengtsson.
– Rent meteorologiskt ska det vara rätt kyligt framåt kvällarna i slutet på april. Samtidigt är det rätt mycket psykologi i den föreställningen. På Valborg är alla ute, och regnar det, så minns man det. Men visst, det är ofta rätt ruggigt.
SMHIs prognos för torsdagen bekräftar bilden.
– Man får räkna med en molnig start på dagen. Mycket tyder på regn, säger Krister Bengtsson.
Varmaste Valborg i Lund på 2000-talet var just år 2000. Då bjöd siste april på ren högsommarvärme, 27 grader. SMHIs prognos för årets firande ligger närmare seklets hittills kallaste Lundavalborg, som inföll 2007. Då låg kvällstemperaturen på ynka sex grader.
– Det blir svalt och ostadigt, inte alls som i fjol, då det var upp mot nitton grader varmt på eftermiddagen. I år räknar vi med kvällstemperaturer på mellan sju och tio grader, säger Krister Bengtsson.
Enligt SMHIs prognos drar ett lågtrycksområde med regn och skurar sakta in västerifrån över Götaland under torsdagens förmiddag. Mitt på dagen förutspås temperaturen ligga runt 10-13 grader.
– Molnen dominerar under hela torsdagen. Mitt på dagen blir det mest molnigt med nederbörd från och till, totalt kanske några millimeter, säger Krister Bengtsson.
– Men vi ska inte ge upp helt. Har vi tur spricker det upp framåt kvällen.
Närpolischef Jörgen Nilsson hoppas trots prognosen på fint väder, eftersom det är en avgörande faktor för att festen i Stadsparken ska bli lyckad.
– En besviken publik är en besvärlig publik. De senaste två åren har det gått från en bråkig och hätsk stämning till mer folkfestaktigt. Är det positiv stämning så hittar man inte på något dumt, säger han.

Valborgsvädret i Lund

Varmast på 2000-talet: 27 grader (2000)
Kallast på 2000-talet: 6 grader (2007)2010: Molnigt, lätt regn. Eftermiddagstemperatur 12-15 grader.
2011: Molnigt, solig kväll. Uppehållsväder. 15-19 grader.
2012: Mulen kväll. Uppehållsväder. 17-20 grader.
2013: Molnigt mitt på dagen, ganska solig förmiddag och kväll. Uppehållsväder. 10-13 grader.
2014: Växlande molnighet. Uppehållsväder. 16-19 grader.
2015 (prognos): Molnigt, regn och regnskurar. Möjligen uppehåll framåt kvällen. Eftermiddagstemperatur 10-12 grader. På kvällen 7-10 grader.
Läs alla artiklar om: Siste april 2015
Gå till toppen