Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stiftelse har fått kontakt med barnhem i Nepal

Barnhemmet The Step i Nepals huvudstad Katmandu finansieras via en stiftelse i Barsebäck. Det har varit oklart hur de tio flickor, mellan 6 och 16 år, som bor där har det efter helgens förödande jordbävning. "Förhållandevis bra", är svaret efter att ett telefonsamtal äntligen nått fram.

Sofia Lindblom tillsammans med flickorna på barnhemmet.Bild: Privat
– Våra tjejer har lyckats komma in på en skolgård där ungefär 500 personer vistas. Där finns en toalett och något slags vindskydd som de har kunnat sova i, säger Sofia Lindblom som tillsammans med sin man startade barnhemmet 2007.
– Föreståndaren Rajeev berättar om hur han går från sitt hem till skolgården där flickorna är. Det ligger döda människor och döda djur överallt. Stanken är fruktansvärd på sina ställen. Det finns inga toaletter. Folk är sjuka, nedkylda och hungriga.
Det råder stor brist på kontanter i Katmandu och det finns inga bankomater eller banker öppna vilket gör att The Step har svårt att skicka hjälp.
– Rajeev köpte munskydd till alla barn så att de inte ska andas in några bakterier, men det finns inget rent vatten. Han säger också att han inte har sett någon personal från några hjälporganisationer.
Stora organisationer som Röda korset och Oxfam har redan skickat hjälpsändningar till Nepal, men det råder kaos på flygplatsen i Katmandu.
Sofia Lindblom har knappt sovit sedan jordbävningen i lördags. Efter en kort kontakt med Rajeev i söndags ringde hon en gång i halvtimmen utan att komma fram till på tisdagseftermiddagen då samtalet äntligen gick igenom.
– Det som gör mig så ledsen är rädslan där nere. Det sprids rykten bland människorna i Nepal om att det här bara är början och att det ska komma ett ännu större skalv även om inget talar för det, säger Sofia Lindblom.
The Step har fått mängder med samtal från företag och privatpersoner som vill hjälpa till. Förhoppningen är att på sikt kunna bygga upp barnhemmet och den skola som flickorna går i samt att även kunna ge pengar till andra projekt.
– Men samtidigt är situationen akut där nere. När jag talade med Rajeev undrade han om det någonsin skulle kunna bli normalt igen, säger Sofia Lindblom.
Gå till toppen