Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Besittning är inte besittningsrätt

De EU-migranter som slagit läger i Malmö har tagit en fastighet i besittning. Men de har inte besittningsrätt.
– Besittningsskydd till mark har jag aldrig hört talas om, säger docent Claes Martinson, expert på exekutionsrätt.

I debatten om EU-migranterna som bosatt sig vid Singelgatan i Malmö har "besittningsrätt" och "besittningsskydd" blivit juridiska termer som dyker upp titt som tätt.
Debatten förs i snarlika termer på platser som Göteborg, Helsingborg, Jönköping, Landskrona, Lidingö och Skellefteå – andra orter med migrantläger.
En sökning i Sydsvenskans arkiv visar att polisen faktiskt var först att tala om besittningsrätt.
– Nu har människorna varit där så länge att de har någon form av besittningsrätt, sade Mats Karlsson vid Malmöpolisen den 12 mars.
Därefter har uttrycket även använts av en rad skribenter på sociala medier.
Men det är inte rätt att tala om besittningsskydd för den som egenmäktigt tar mark i besittning.
– Det förekommer en hel del missuppfattningar i debatten. Det görs sammanblandningar med hyresgästernas besittningsrätt, säger Andrea Hjärne Delhammar, stadsjurist på miljöförvaltningen i Malmö.
Diana Ercegovic är jurist på Fastighetsägarna Syd:
– Det är ju fastighetsägaren som har besittningsrätt över den aktuella tomten även om EU-migranter tagit den i besittning.
– Besittningsrätt förutsätter ett avtal, en rätt att hyra, mellan den som befinner sig på fastigheten och den som äger den.
Inte heller Fredrik Batzler, juriststuderande och talesman för Centrum för social rättvisa, tar uttryck som besittningsrätt eller besittningsskydd i sin mun:
– De boende har besittning. Den uppstod när de bosatte sig där och fick faktisk rådighet över ödetomten. Att ta tillbaka besittningen måste ske enligt vissa regler. Fastighetsägaren får inte själv göra det. Det ger EU-migranterna visst skydd, dock inte besittningsskydd
Claes Martinson är docent i exekutionsrätt vid Göteborgs universitet. Han är försiktig och vill egentligen först läsa på innan han svarar på frågan om besittningsrätt. Han ger dock ett spontant skriftligt svar:
"Besittningsskydd till mark har jag aldrig hört talas om, såvida det inte finns eller funnits ett avtal som inneburit en tillåtelse från markägaren".
"Som jag ser det kan bara allemansrätten ge möjlighet att övernatta på annans mark och den möjligheten är mycket begränsad", hävdar Claes Martinson.
Gå till toppen