Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Inget upplopp i Limhamn

Tre åtalades för våldsamt upplopp i samband med nazistdemonstration.

Samtliga tre åtalade frias från åtalet för våldsamt upplopp i samband med demonstrationerna mot Svenskarnas Parti i Limhamn förra året. ARKIVBILD.Bild: Drago Prvulovic / TT
Malmö tingsrätt kritiserar den svaga bevisningen och menar sammantaget att det inte går att koppla trion till de påstådda gärningarna i samband med demonstrationen i Malmöstadsdelen Limhamn. De tre stod åtalade för bland annat våldsamt upplopp.
I domen konstateras att det visserligen har förekommit våld vid ett antal tillfällen under de timmar som demonstrationen pågick. Men bevisningen från filmaterialet håller inte för att fälla de åtalade.
Domstolen ifrågasätter dessutom om våldet på demonstrationen når upp till en nivå som kan klassas som våldsamt upplopp. Något sådant förekom åtminstone inte i samband med de aktuella åtalspunkterna, enligt rätten.
Kammaråklagare Jörgen Larsson som drivit åtalet köper inte det resonemanget.
— Att det våld som folkmassan utövar inte skulle nå upp till den nivån just när de åtalade agerar, det är det jag tycker är en felbedömning, säger han till TT.
Domen kommer troligen att överklagas. Ytterligare sju personer har åtalats för våldsamt upplopp. För dem blir det rättegång med start i månadsskiftet augusti—september.
Gå till toppen