Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Trafikverket lägger städning på is

Nya personer har flyttat in på det skräpiga området i Malmö och Trafikverket kan inte se till att området städas.

Området mellan de två järnvägsspåren är mycket nedskräpat och hur många som bor där nu är oklart.Bild: Hussein El-Alawi
Området är, lindrigt sagt, mycket skräpigt. När miljöförvaltningen inspekterade området i början av mars konstaterade inspektören att '"hemlösa bor i husvagnar, bilar och tält. Tecken på miljöfarlig verksamhet observerades också i form av plats för kabelbränning och någon form av hantering av motorfordon".
Utifrån den inspektionen skickade miljöförvaltningen ett brev till Trafikverket och begärde att något skulle göras.
Christoffer Gustafsson svarade att "vi ska avhysa de som ockuperar marken och vi tänker även rensa bort skräp, med mera".
Vid första avhysningsförsöket var 19 personer identifierade men när Kronofogden kom var samtliga borta. Enligt uppgifter hade dessa personer redan lämnat landet.
Trafikverket avsåg då att göra ett nytt försök att städa området. Uppdraget gick till Riksbyggen som utfört jobb tidigare för verket. Flera från Riksbyggen var också och inspekterade området.
– Vi fann en stor mängd containrar som vi inte vet vad de innehåller. Det fanns även husvagnar och bilar, säger Bo Kristiansson på Riksbyggen.
Han säger också att det inte är möjligt att ge Trafikverket ett fast pris på det arbete som ska utföras.
– Ska vi ta jobbet måste det ske på löpande räkning, säger han.
Riksbyggens folk kunde också konstatera att flera nya personer flyttat in på området. De fann även fyra bilar som körde in och ut varav tre hade körförbud, säger han.
– Vi lyckades inte avhysa alla och nu har det kommit mycket folk. Därför kommer vi inte att kunna gå in och städa, vi lägger det på is, säger Christoffer Gustafsson.
Gå till toppen