Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Vellinge

Vikingakung trivs när han får berätta

Snart slår vikingastaden upp portarna för säsongen. Museidirektör Björn M Jacobsen kommer åter att gå in rollen som Kung Björn. Men ibland önskar han att han fick vara smed i stället.

På Valborg ska Björn M Jakobsen åter vandra i täten av följet till bålet vid Hola stenar och läsa en vårdikt som han själv skrivit. Det har blivit tradition. I år är det 20 år sedan Fotevikens museum öppnade. Björn M Jakobsen har varit med sedan starten, eller ännu längre.
– Allt började med att man hittade en del av ett vikingaskepp i inloppet till Foteviken 1981.
Björn M Jakobsen jobbade då med dokumentation åt Malmö museer och blev engagerad för att göra en film om fyndet. Men fler vikingaskepp hittades och historikerna började göra kopplingar till det stora slag man visste ägt rum 1134 vid Foteviken. Tanken på att skapa ett marint museum väcktes, 1995 öppnade i stället friluftsmuseet med Björn som direktör.
Med åren har vikingastaden vuxit med nya hus, dessutom finns kafé, butik, bygdegård och historiska utställningar, den senaste med namnet "Skadans ör".
Björn kan inte låta bli att göra en liten utvikning i intervjun för att berätta historien om Skadans ör- Skanör.
– Hela Näset var ett litet Kap Horn. Vi har hittat, vrak, efter vrak, efter vrak.
Björn M Jakobsen är egentligen utbildad ingenjör men intresset för film och fotografi fick honom att gå över till att arbeta med videodokumentation, ofta anlitad vid arkeologiska utgrävningar och vrakfynd.
Han har alltid haft ett historieintresse, men det var skeppen och det historiska hantverket som fick honom att fastna för vikingatiden. Björn håller fortfarande själv på med en del smidesarbete.
– Jag har också alltid tyckt om att berätta, att levnadsgöra, det fick jag göra med filmen och det får jag göra nu i museet.
Vikingastaden är under säsong befolkad av frivilliga som gestaltar allt från trälar till hantverkare. Som sitt alter ego Kung Björn har Björn M Jakobsen blivit ett känt ansikte.
– Om jag är på vikingamarknad någonstans ute i Europa kommer folk och säger "Hej Kung Björn".
Trivs du i kungarollen?
– Ja, men egentligen skulle jag tycka det var roligare att vara smed. Då skulle jag kunna glida iväg till min smedja och arbeta. Som kung förväntar sig alla att jag ska vara med. Om det är gästabud ska jag sitta där, kan inte gå ner och festa med de andra.
Skulle du kunna tänka dig att leva på vikingatiden?
– Nej, inte vid min ålder, då skulle jag tillhört de allra äldsta, utsliten, med gikt.
Björn tummar numera också på det historiskt korrekta levernet när han far runt till olika vikingaarrangemang.
– Jag har bott i tält i regn och rusk och ibland kommit ut på morgonen som en rökt böckling. Men med åren blir man bekväm. Jag kör husbil.
Den 5 maj öppnar museet för säsongen. Detta jubileumsår bjuder på fler arrangemang än vanligt. Men med ålderns rätt har Björn M Jakobsen börjat lämna över administrationen till andra på kontoret och inriktar sig främst på destinationsutveckling.
– Men jag kommer ju inte att abdikera som kung på direkten.

"Internationellt är vikingabegreppet så enormt stort"

"Det roligaste är nog att driva den museala verksamheten. Jag ser oss som en av kommunens turistmagneter. Besöksantalet ökar. Vi har tre till sex filmteam från hela världen här varje år. När japanerna kommer till Sverige är det Foteviken och Ishotellet de besöker. Internationellt är vikingabegreppet så enormt stort. Här är det lite mer ah-vadå-då.
Men Björn M Jakobsen har som mål att alla kommuninvånare någon gång ska ha besökt Foteviken. Ett annat mål är att fördubbla besökantalet från dagens 38000 per år.
"Jag har inte sagt till när."

Namn Björn Mosvoll Jakobsen (Mosvoll är ett gammalt norskt gårdsnamn, Björns föräldrar flyttade till Sverige efter kriget)

Ålder: 66 år

Familj: Fru och en vuxen son

Bor: I hus i Skanör

Gör: Museidirektör och kung i vikingastaden, verksam i flera historiska nätverk runt om i Europa.

Gör på fritiden: "Då kör jag runt i min TR6:a. Den tar jag ut när det är fint väder".
Gå till toppen