Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ministern glömmer aldrig sin bakgrund

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) hade en rejäl uppförsbacke att brottas med: att tas på allvar som ung kvinna från ett socialt utsatt område. Men enveten tro på att allt är möjligt har öppnat dörrar.

Från Bergsjön till regeringskansliet. Socialförsäkringsministern Annika Strandhäll har gjort en lång resa. Nu fyller hon 40 år.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
Annika Strandhäll är socialförsäkringsminister och chef för socialdepartementet. Dessförinnan var hon ordförande för kommunaltjänstemannafacket Vision, tidigare SKTF.
Inte illa för en 40-åring.
Uppväxten var dock inte lika ljus. Hon kallar den en uppförsbacke och berättar om en verklighet långt från hennes rymliga kontor i regeringskansliet med grönrutiga sköna fåtöljer och panoramautsikt.
Föräldrarna skildes när hon var sju så hon växte upp med en ensamstående mamma, sjukpensionerad barnskötare, och två äldre syskon.
–  Jag växte upp som "höghusunge" i Bergsjön, en socialekonomiskt utsatt stadsdel i Göteborg. Vi hade det tufft ekonomiskt, ingen bil och det var inte alls självklart att åka på semester. Trots det upplevde jag inte en utanförkänsla förrän på gymnasiet, säger hon lågmält.
Då fick hon kompisar från bättre bemedlade områden. En fråga ruskade om självbilden och ledde så småningom till ett socialt engagemang: Hur är det att komma från Bergsjön?
– Jag kände att jag hade en uppförsbacke i livet, en känsla av att inte höra till.
Bland uppväxtens gåvor fanns hinkvis med mammakärlek och stöd.
Däremot ingen förmåga att likt medelklasskompisarna obehindrat röra sig i olika sociala sammanhang. Den fick hon kämpa för.
Inte heller fanns det några storvulna drömmar. Bara en önskan.
– Växer man upp i Bergsjön har man bara ett önskemål. Att få jobb.
Det fick hon, och inte vilka jobb som helst.
– Jag har haft någon sorts enveten tro att allting är möjligt. Jag backade inte för att jag var en ung kvinna, utan vågade tacka ja.
– Men jag vill inte underskatta alla generösa människor som trodde på mig och bjöd på sina kunskaper.
Som ledare för Vision var utmaningen att vända en lång och negativ spiral av sjunkande medlemstal. Hur vänder man en skuta med 170 000 medlemmar och 15 000 förtroendevalda?
– Det gäller att få människorna med sig, man kan inte bara peka med hela handen.
Framgången presenterades på förbundsmötet 2014 i Gävle. På tåget hem fick hon ett oväntat samtal från statsminister Stefan Löfven: Ville hon bli minister?
"Hur många män skulle ha tvekat om de fick frågan", tänkte hon och tackade ja till ännu en stor utmaning. Som socialförsäkringsminister har hon ett stort ansvarsområde.
– Förändringar kostar mycket, bara jag nyser så kostar det 300 miljoner… Då är det viktigt att komma ihåg min bakgrund.
– I dag har unga i Bergsjön eller andra utanförskapsområden en mycket tuffare verklighet. Samhället måste fånga upp deras kraft och energi. Där har jag både ansvar och vilja att bidra.
Vid sidan om framgångarna har Annika Strandhäll även upplevt motgångar.
– När det varit tufft har jag gjort listor med plus och minus i livet och fokuserat på det positiva. Det ger styrka.
– I bland räcker ett leende för att frigöra endorfiner och må bättre. TT

Annika Strandhäll

Aktuell: 40 år den 30 april 2015.
Gör: Socialförsäkringsminister (S).
Bor: Lägenhet i Stockholm.
Familj: Sambon Thomas Wolf, två barn och ett bonusbarn i åldrarna 6, 11 och 21 år.
Så firar hon födelsedagen: "Som varje valborgsafton traditionsenligt med en picknick. Lever på hoppet om fint väder."
Gå till toppen