Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ylva Johansson: Nyanlända ska kunna få ett snabbspår till jobb

Nyanlända invandrare ska kunna få ett snabbspår in på arbetsmarknaden. Det sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) på första maj i Malmö.

Ett par tusen socialdemokrater tågade från Södergatan till Folkets park i Malmö under parollen "Kunskap, frihet, framtid."
Huvudtalare inför en ovanligt gles skara åhörare på Mölleplatsen var arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.
Hon lanserade en nyhet om snabbspår in på arbetsmarknaden för nyanlända invandrare.
– De människor som nu flyr till Sverige är ofta unga och välutbildade, sade hon.
På en pressträff efter talet utvecklade hon idén.
Regeringen har under en tid fört samtal med arbetsmarknaden parter om snabbspår. Nu kunde hon presentera en lista med ett stort antal arbetsgivarorganisationer och fackförbund som anmält intresse för att vara med och ordna snabba platser.
– Det betyder att vi kan få snabbspår för kockar, ingenjörer, tekniker, målare, fordonsmekaniker, elektriker sjuksköterskor och läkare, förklarade Ylva Johansson.
Med hjälp av snabbare validering av de nyanländas kunskaper och yrkesinriktad svenskundervisning ska man snabbt ta tillvara deras kompetens och få ut dem på arbetsplatser.
– Det kan exempelvis handla om en nyanländ läkare som får arbeta som undersköterska medan hen lär sig svenska och komplettetrar sina yrkeskunskaper, förklarade Ylva Johansson.
Gå till toppen