Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

CP-skadad fuskutreddes i Hässleholmsförsöket

Han har en cp-skada sedan födseln. Ahmed Baticha är en av dem som observerats i lönndom i det så kallade Hässleholmsförsöket.

Ahmed Baticha går sista året på gymnasiet. Han är vältalig, snabbtänkt och humoristisk. Favoritämnet är matematik och drömmen är att en dag få jobb på en bank.
Ahmed Baticha är som vilken tjugoåring som helst - förutom att han har bilateral spastisk cerebral pares, en medfödd hjärnskada som ofta orsakas av hjärnblödningar sent under graviditeten. Skadan påverkar muskelkontrollen, vilket gör att Ahmed Baticha behöver hjälp med sådant som andra tar för givet.
Som att ta sig ur sängen, gå på toaletten, duscha, klä sig, borsta tänderna, raka sig, fixa håret, klippa naglarna, tvätta händerna, bre en macka och dela maten i lagom stora bitar. Äta kan han göra själv. Men han behöver hjälp med all förflyttning till och från rullstolen.
– Det hade varit skönt att göra vad man vill, när man vill. Det är svårt för hela familjen att jag hela tiden måste ha hjälp. Det är jobbigt för dem, säger Ahmed Baticha.
För att familjen ska avlastas, och för att han själv ska få ett mer självständigt liv har han ansökt om assistansersättning. Det har gått sådär. Malmö stad har visserligen konstaterat att Ahmed Baticha har "stora funktionshinder som förorsakar honom betydande svårigheter i den dagliga livsföringen" vilket gör att han har "ett omfattande behov av stöd och service".
Men handläggaren på Malmö stad hakade istället upp sig på en annan fråga.
– Hon ville ha ett intyg som bevisade att det inte var en tillfällig sjukdom av "övergående natur", säger pappa Mohammed Baticha och skakar på huvudet.
Det är kommunen som ska stå för ersättningen om de grundläggande behoven understiger tjugo timmar per vecka. Överstiger de tjugo timmar är det Försäkringskassan som betalar. Det upplägget har skapat en ständig kamp mellan staten och kommunen om vem som ska stå för notan.
Ahmed Baticha tog för givet att han uppnådde den gränsen med råge. Men Försäkringskassan - som noga har beräknat tidsåtgången vid varje moment i hans vardag - håller inte med:
Rakning tar 15 minuter. Tandborstning 5 minuter. Öronsrensning en gång per vecka tar fem minuter. Dusch med schamponering och intvålning tar tio minuter. Nagelvård tar fem minuter per vecka, för att nämna några exempel ur Försäkringskassans utredning.
Ahmed överklagade och fick ytterligare 15 minuter per vecka för att kunna styla håret och klippa naglarna. Men det räckte ändå inte. Ahmeds grundläggande hjälpbehov kom bara upp i 18 timmar och 22 minuter. Det saknades en timme och 38 minuter för att han skulle ha rätt till assistans.
För att en gång för alla utreda Ahmed Batichas hjälpbehov kallar Försäkringskassan honom till en fördjupad teambaserad utredning i Hässleholm. Den 7 maj 2014 rullar Ahmed Baticha in på Hässleholms sjukhus. Han får ett trevligt bemötande. En undersköterska tar emot, och visar runt.
De kommande 27 timmarna får han träffa en psykolog, en arbetsterapeut, en sjukgymnast och en läkare. Var och en gör tester utifrån sin profession innan allt vägs samman i ett utlåtande som sedan skickas till Försäkringskassan.
Ahmed Baticha är van. Han har varit föremål för läkarutlåtanden och sjukgymnastik sedan fyraårsåldern. Fram tills för några år sedan kunde han gå korta sträckor med hjälpmedel. Nu kan han inte stå utan stöd.
– Jag blev faktiskt jätteförvånad att jag kallades, för jag har ju redan gjort massor med likadana undersökningar här i Malmö, säger han.
– Jag trodde att jag skulle göra något nytt, men det var exakt samma som jag gjort i Malmö. De kollade till exempel styrkan i armarna, och det gör jag ju varje vecka här på rehabiliteringen. Jag tänkte att de kanske inte litar på varandra.
Ahmed har varit beroende av hjälp från sin familj i hela sitt liv. Nu fick han höra att det var viktigt att han kom ensam till undersökningen.
– Det är klart att han var orolig, säger Mohammed Baticha.
– Han tänkte länge att han skulle strunta i att åka dit. "Tänk om jag behöver hjälp med det och det". Han är ju van vid att någon av oss i familjen alltid är med och kan hjälpa till.
Det Ahmed Baticha inte vet är att han deltar i ett pilotprojekt som delvis går ut på att se om besökarna simulerar eller kraftigt överdriver sina symtom för att tillskansa sig fördelar i socialförsäkringssystemet. Det är ett skäl till att fde blir inlagda under 27 timmar. För som region Skånes projektansvarige, Ulf Hallgårde, uttryckte det i en intervju med Sydsvenskan:
"Skulle det vara så att du inte är sjuk, så är det lättare att glömma bort det om du är där i ett helt dygn än om du var där de tjugo minuter som man var hos doktorn när det förra intyget skrevs".
Ahmed Baticha igen:
– Jag tycker att det känns konstigt, detta är ju något medfött, och inget jag plötsligt upptäckt att jag har. Jag borde inte ha behövt vara där, det går liksom inte att fuska med det här.
Mohammed Baticha blir upprörd när han får veta vad utredningen egentligen gick ut på.
– Det är för jävligt. Han har gått igenom operationer, och fått många intyg av både läkare och sjukgymnaster. Jag tror att de dragit ut på tiden bara för att slippa betala. Det är likadant med kommunen, säger han.
Assistansbolaget Humana har hjälpt dem att överklaga både kommunens och Försäkringskassans beslut. För en dryg månad sedan kom förvaltningsrättens domar. Försäkringskassan vann. Malmö stad förlorade.
Rätten konstaterar bland annat:
"Vidare saknas det uppgifter som tyder på att hans funktionsnedsättning är tillfällig eller av övergående natur".
Ahmed Baticha har nu fått rätt till assistansersättning genom Malmö stad. Eftersom hjälpbehovet är spritt över hela dygnet, är det svårt att anlita en personlig assistent. Istället blir det pappa Mohammed som nu för första gången får betalt för det arbete han lägger ner på att hjälpa sin son.
– Det känns jättebra, men det har tagit alldeles för lång tid, säger Ahmed Baticha.

Hässleholmsförsöket

Region Skåne har anlitat det privata vårdbolaget Bemce för att göra försäkringsmedicinska utredningar på Hässleholms sjukhus under en 27 timmars inläggning. Bemce har använt en checklista för att avslöja simulanter, personer som medvetet fejkar eller överdriver sina symtom.
Försäkringskassan har valt ut vilka som ska utredas: Unga vuxna med aktivitetsersättning och personer med komplex sjukdomsbild som ansökt om assistansersättning.
Gå till toppen