Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Josefine från Lerberget mitt i jordbävningen

När jordbävningen kom befann sig Josefine Nilsson från Lerberget på utflykt med elva barn.
Alla överlevde naturkatastrofen.

Josefine Nilsson pustar ut i ett tält efter det att hon och barnen tagit sig tillbaka till barnhemmet.Bild: Privat
När vi träffar henne är hon hemma hos mamma i idylliska Humlemölla utanför Åstorp. Kontrasten mot jordbävningsdrabbade Nepal kunde inte ha varit större.
– När det hände försökte jag att hålla mig lugn för barnens skull. Men det var en fullständigt surrealistisk upplevelse, berättar Josefine Nilsson.
Josefine på bussen med barnen Monita, Sanesh och Dhan. Bilden tagen bara en kort stund före jordbävningen.Bild: Privat
Hon kom hem till Sverige för en och en halv vecka sedan och tiden här hemma har uteslutande handlat om att få igång insamlingen till barnhemmet Innovative Social Centre i Katmandu. Där har Josefine Nilsson arbetat som volontär den senaste tiden.
– Jag hade varit på en långvandring och satt på en restaurang i Katmandu när jag fick syn på en anslagstavla där barnhemmet sökte volontärer. Det var så det började och jag blev mottagen med så mycket kärlek när jag kom dit första gången, säger Josefine Nilsson.
Bild: Privat
Samma dag som jordbävningen bröt ut i Nepal skulle hon och de elva barnen iväg på en utflykt till Katmandu och bland annat besöka Monkey temple och Durbar Square. Men resan blev försenad några timmar, vilket skulle visa sig vara en oerhört lycklig omständighet.
Just nu är Josefine Nilsson hemma i Sverige igen. Hon växlar mellan att bo hos mamma i Humlemölla och pappa i Lerberget.Bild: Stefan Lindqvist
Bara kort efter avresan började bussen att skaka.
– Vi stannade och sprang ut och barnen och jag höll oss fast i några träd. Barnen var jätterädda och skrek och bad. Jag försökte hålla mig så lugn som jag bara kunde för deras skull, säger Josefine Nilsson.
 
Barnen på barnhemmet sover nu i tält. Ingen vågar vara inomhus av rädsla för fler jordbävningar.Bild: Privat
Så småningom kunde de ta sig till en gräsplätt i Katmandu där många andra människor också samlats. Sen började de gå tillbaka till barnhemmet.
– Vi gick och småsprang i fyra timmar. Vi såg sönderfallna hus och döda och skadade människor. Det var helt surrealistiskt, säger Josefine Nilsson som också är glad att de inte nådde fram till Durbur Square.
– Den platsen förstördes helt och det var många som dog där.
Som väl var skadades varken barnen eller familjen som var kvar i barnhemmet. Men situationen nu är förstås svår.
– Alla sover utomhus i provisoriska tält. Och det är brist på allt. Jag är i kontakt med familjen dagligen, säger Josefine Nilsson.
Sedan hon kom hem har hon arbetat med en insamling för att få ihop pengar så att familjen som driver barnhemmet kan skaffa ett nytt hus.
– Det här känns som min egen familj och jag vill göra allt jag kan för att de och andra i Nepal ska få det bättre, säger Josefine Nilsson.
Bild: Stefan Lindqvist
Hennes insamlingssida hittar man på adressen www.gofundme.com/orphanagenepal.
Gå till toppen