Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skräck, färg och smuts fyller loppen

Att springa en mil på asfalt verkar inte längre räcka för att attrahera loppdeltagare ur de bredare motionärslagren. Helst ska loppen också vara spektakulära upplevelser.

Så kallade "fun runs" – roliga lopp – är en växande företeelse över hela världen. Deltagarna är med för att det är just roligt, snarare än för att tävla med varandra.
Några trendgenrer kan man se:
Färglopp finns numera över allt i världen. Löpare startar vitklädda med skyddande solglasögon och går i mål i regnbågens alla färger, nersprejade med färgpulver. Ibland också i kombination med färgat skum.Hinderlopp – ju tuffare desto bättre. Lera, vatten, eld och taggtråd. Framför allt en rejäl utmaning för normalmotionärer, men numera finns även VM för eliten.Skräcklopp, gärna i mörker. Zombies eller annat jagar löparna och adrenalinnivån ska vara hög.Öllopp, vinlopp, matlopp, chokladlopp … glada kombinationer av löpning och kulinariska intressen. Maskeradklasser letar sig in i allt fler "vanliga" lopp. Att springa tio kilometer är en prestation i sig. Att göra det som duo i en kameldräkt är en ännu större.Två löpares race mot tunnelbanan i London blev en viral succé för några år sedan och inspirerade människor i hela världen att löpa i kapp med diverse kollektivtrafikfordon, filmsnuttar som sedan lades ut på Youtube.
Andreas Ekfrost driver hälsoföretaget Fenix the Green i Minnesberg utanför Trelleborg, och arrangerar för andra året i rad loppet Zombies på hinderbanan.
– Löpartrenden har varit stor länge. Folk börjar kanske bli småtrötta på att "bara" springa rakt upp och ner. Den trenden klingar av till förmån för de lite mer alternativa loppen. Många söker en större mening med det de gör.
– Både mitt zombielopp och andra lopp, som färgloppen, funkar också bättre för mer otränade människor som kanske vill komma igång med att springa. De får en möjlighet att springa på ett lite enklare sätt. Och det blir en upplevelse som man kan dela med andra.
Att den sociala biten är viktig håller Karin Weman Josefsson med om. Hon är adjunkt i psykologi vid högskolan i Halmstad och har forskat kring vad som motiverar oss till motion.
– Alla människor bombarderas ju idag med att det är så himla bra att motionera. Det premieras på olika sätt i form av uppskattning och beröm och ser till och med bra ut i ett CV när man söker jobb.
Men alla är inte intresserade av att bli löpare.
– Ett sådant här upplevelselopp kan vara en kul grej även för den som i vanliga fall inte kan tänka sig att springa. Det blir något annat som lockar än själva löpningen. Det kan jag tycka är väldigt positivt, för den starkaste drivkraften för att fortsätta motionera är att det är roligt.
När färgloppet The Color Run hölls i Lund förra året, frågade arrangörerna deltagarna om varför de anmält sig. Ett typiskt svar var: "Har aldrig sprungit något lopp, och tänker att detta nog kan bli jätteroligt och lite peppande för att klara av det."
Karin Weman Josefsson misstänker dock att lopp av den här sorten inte bidrar till några större livsstilsförändringar när det gäller hälsan.
– Risken är väl att det blir en punktinsats istället för att skapa långsiktighet. Det är inte jättesvårt att vilja förändra sitt liv på måndag, det svåra är att integrera motionen i sin livsstil och tänka "det här ska jag göra i resten av mitt liv".
– För några få kan det kanske funka, framför allt om det blir en social grej som leder till att gänget fortsätter hitta liknande aktiviteter. Gemenskap är en viktig drivkraft för att motionera regelbundet.
Är det lättare att vara social om man är jagad av zombies?
– Haha, alla yttre hot gör ju att vi känner större gemenskap.
Igår gick hinderloppet Toughest i Malmö. Läs allt om det på Malmösidorna i del B.

4 udda lopp i världen

Breakout Run, Schaijk, Nederländerna: Deltagarna i detta hinderbanelopp är "brottslingar" som tillsammans med andra "fångar" ska bryta sig ut ur "fängelset" och fly. Man kan anmäla sig som återfallsförbrytare, gängmedlem, ficktjuv, bankrånare eller annan typ av kriminell. Loppet går även i en mörkerklass sent på kvällen. Då kan man också tävla "ihopkedjad" med en kompis.
The Family Run, Barcelona, Spanien: Ett lopp för vuxna med barn. Särskild klass för barnvagnar. En klass där vuxna springer en sträcka och barn en sträcka. Sista biten springer barn och vuxen tillsammans – för att komma i mål hand i hand.
The Rock 'n' Roll Marathon Series: Kombinerar löpning och underhållning, med liveband som underhåller vid varje kilometer i loppet och en stor konsert vid mållinjen. En hel serie lopp, de flesta går i USA men också i Madrid, Lissabon, Liverpool och Dublin. Den som springer flera lopp kan kvalificera sig för en Heavy Medal.
Scary Race, Maia Portugal: Åldersgräns på 18 år. Lopp i mörker. Deltagarna tävlar i lag och arrangörerna utlovar diverse psykologiska hinder – men vill inte gärna avslöja exakt vad på förhand.
Gå till toppen