Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hantverk möter teknik

Jake Fried,

Frame on Frame. Digitaliseum, Malmö, t o m 30/5.
Det förefaller passande att amerikanske Jake Fried inviger Malmös nya galleri Digitaliseum, inriktat på digital konst. Hans animerade filmer, ett slags hypnotiska kollage med stänk av science fiction, medeltida träsnitt och urban graffiti, är som klippta och skurna för galleriets koncept och läge. Utanför dörren slamrar trafiken förbi. Lodgatan 1 ligger nära motorväg, järnväg och hamn, bland industrier och infrastruktur. Samtidigt rymmer byggnaden ett ateljékollektiv. Det är också i lika hög grad konstnärens studio som den råa, pulserande metropolen Fried förhåller sig till i sin bildvärld.
Ur "Raw Data".Bild: Jake Fried
I utställningen visas fem av hans kortfilmer i ett suggestivt flöde. Linjerna rör sig dynamiskt över ytan när drömscener och stadsvyer växer fram och plockas isär. Konstruktion följs av destruktion, medan inre och yttre världar hallucinatoriskt glider samman. Här möts forntid och nutid, utopi och dystopi, i ett särpräglat universum. Med kaffe, tusch och gouache tecknar och målar han skikt på skikt, och låter karaktärerna födas ur varandra; konstnären, vetenskapsmannen och kanske militären. Trots välbekanta mytologiska symboler som ormen, tjuren och det allseende ögat, är resultatet hans eget, fyllt av tjusande förundran och malande oro.
Tempot är pockande, men själva arbetet tar tid. Varje film är uppbyggd av oräkneliga fotografier tagna av en och samma bild, i dess olika faser under processens gång. Med sin korsning av traditionellt hantverk och modern teknik är hans arbete ett bra exempel på den digitala konstens bredd. Det kommer att bli intressant att följa hur Digitaliseum fortsätter att lyfta fram dess potential framöver.
Gå till toppen