Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Jag är chockad över metodiken”

Vilhelm Ekensteen, ordförande i Intressegruppen för assistansberättigade, IfA, reagerade starkt på HD och Sydsvenskans reportage om Hässleholmsförsöket.
– Jag är chockad över metodiken, säger han.

Vilhelm Ekensteen, ordförande i Intressegruppen för assistansberättigande.Bild: Emil Langvald
Vilhelm Ekensteen var en av hjärnorna bakom den stora LSS och assistansreformen som trädde i kraft 1994. Vid årsskiftet utnämndes han till hedersdoktor på Lunds universitet för att ha "revolutionerat svensk funktionshinderpolitik".
Läs också CP-skadad fuskutreddes i Hässleholmsförsöket
– Jag är givetvis emot fusk och kriminalitet och har stort intresse av att det fusk som finns bekämpas. Men den här metodiken känns otroligt tvivelaktig, säger han.
Läs också ”Vansinnigt att misstänkliggöra människor som söker stöd”
Ett fåtal assistansbedrägerier har fått stort utrymme i samhällsdebatten de senaste åren. Oproportionerligt stort, anser Vilhelm Ekensteen som ser allvarliga konsekvenser.
– Det riskerar att skapas en sorts social rasism där man ser på varje assistansberättigad som en potentiell fuskare när det i själva verket är en ytterst liten del som ägnar sig åt det. Den formen av social rasism är oerhört farlig eftersom den diskriminerar människor på ett försåtligt sätt, säger han.
Gå till toppen