Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

"Vansinnigt att misstänkliggöra människor som söker stöd"

Man kommer för att söka stöd - hos sjukvården som ska lyssna, hjälpa och bevara förtroenden.
Istället finns en dold agenda: att hitta fuskare.
– Det finns ett hårdare drev mot assistansersättningen, säger Rasmus Isaksson, förbundsordförande i DHR.

Bild: Linda Axelsson
DHR (DHR - Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet - Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder) organiserar människor med olika sorters funktionshinder.
Många av medlemmarna är beroende av personlig assistans för att klara vardagen och kunna bidra till samhället.
Men assistansersättningen kan missbrukas. Och på senare år har jakten på fuskare intensifierats.
– Det har kommit rapporter i media om fusk, som fått mycket uppmärksamhet. Men man ska komma ihåg att till och med försäkringskassan menar att debatten om fusk är ganska överdriven, säger DHR:s ordförande Rasmus Isaksson.
Ändå är det i detta sammanhang - synen på assistansen som en arena för potentiella fuskare - som han vill placera in de metoder som används av Region Skåne i det så kallade Hässleholmsförsöket, som Sydsvenskan rapporterat om de senaste dagarna.
I korthet handlar det om att vårdpersonal, under en extra utredning, haft dubbla uppgifter: dels att utföra en medicinsk utredning, dels att observera tecken på eventuellt fusk.
– Vi tycker självklart inte att de här metoderna är bra alls. Det är inte bara att misstänkliggöra, man anklagar nästan folk för att fuska bara för att de sökt om en insats, säger Rasmus Isaksson.
Att det sker inom vårdens ramar är också problematiskt.
– Dit kommer man ju för att bli lyssnad på, för att få stöd. Som hjälpsökande behöver man ju ha förtroende för vården.
Förbundet har tidigare reagerat mot vad man anser vara "integritetskränkande metoder" vid utredningar om assistans.
– Man har fått frågor om hur lång tid det tar att duscha, vad man klarar av, och så vidare.
Rasmus Isaksson och DHR vill vända på diskussionen om assistansersättning.
– Det talas så mycket om fusket, vad det kostar - men sällan om vad assistansen bidrar med. Den gör att människor med funktionsnedsättning kan leva sina liv som alla andra, den gör att assitsansanvändare kan arbeta och bidra till samhället. Systemet ger också jobb till många unga, som annat gått arbetslösa, säger Rasmus Isaksson.
I morgon tisdag kommer DHR och ett par ytterligare organisationer att demonstrera i Stockholm, till försvar för assistanssystemet.
– Det metoder som beskrivits i Sydsvenskan är inte acceptabla. Personer stämplas som fuskare för att de sökt ett stöd. Vi tycker det är vansinnigt, säger Rasmus Isaksson.

Organiserar människor med funktionsnedsättning

Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet - Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder (DHR) har 12 000 medlemmar över hela Sverige.
Förbundet bildades 1923.
Centralt arbetar man med opinionsbildning och lobbying, lokalt bevakar man funktionsnedsattas rättigheter på kommunal nivå.
Källa: dhr.se
Gå till toppen