Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Biblioteket raggar läsare på Lund C

Nu kan lässugna Lundabor låna en bok på centralstationen.
I Rydes undergång, under tågspåren, har Lunds stadsbibliotek monterat upp ett tillfälligt pop up-bibliotek.

Bild: Ingemar D Kristiansen
I år är det hundra år sedan Svensk biblioteksförening grundades i Lund, och bibliotekschef Karin Bergendorff berättar att Lunds stadsbibliotek vill uppmärksamma stadens historia genom initiativet med ett pop up-bibliotek.
– Vi vill fira att Lund har en historia som biblioteksstad, och att vi fortfarande är det, säger hon.
Redan en kvart efter att hyllorna har monterats upp har biblioteket fått sina första låntagare. Siv och Jan Lindskog bor i Svedala, men befinner sig i Lund över dagen.
– Det här är ett jättekul initiativ, vi passar på att låna nu när de står här, säger Jan Lindskog.
Det tillfälliga biblioteket erbjuder ett axplock av böcker ur olika genrer. På plats kan du både låna böcker och registrera dig som ny låntagare. Tanken är att fler ska få upp ögonen för att biblioteken finns.
– Vi förväntar oss positiv respons, det här är en sådan rolig grej! säger en entusiastisk Erika Aurell som jobbar på plats.
Pop up-biblioteket finns på plats tisdag till torsdag mellan klockan 12 och 18 och är en del av biblioteksdagarna, en konferens i Svensk biblioteksförenings regi som hålls årligen.
I år har turen kommit till Lund, och under dagarna förväntas runt 600 människor från olika delar av landet närvara. Medverkar gör bland andra kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) och dramatikern Stina Oscarsson.
Gå till toppen