Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

De lär barn att bygga instrument av skrot

Gör som Malmömusikerna Anna Cederquist och Martin Harborg – bygg instrumenten själva. Med sin skrotorkester lär de barn i Malmö och Lund hur det går till.
Innan såg jag bara att mina instrument funkade, nu ser jag hur de fungerar.

Numera har Martin Harborg svårt att gå förbi kasserade grejer.
– Folk på jobbet säger: "Behöver du den här till något?", säger han.
Deras garage är numera snarare en musikstudio. På väggarna hänger gitarrer och andra mer konventionella instrument som i vilken studio som helst. Och vattenkannor, byggmaterial och rör – som i vilket garage som helst, med skillnaden att allt går att spela på, eller ska bli något att spela på.
Där finns avloppstuba och elrörsflöjt och säckpipa av gummihandske.
– Vi vill uppmuntra till att använda saker som man har hemma. Nästa gång du äter hamburgare, spara sugrören. De går att göra väldigt störiga ljud med, säger Martin Harborg.
För några år sedan hittade han ett klipp på Youtube med australiske skrotmusikern Linsey Pollak, som bland annat gör just säckpipor av gummihandskar.
Så tog idén om orkestern Skrot fart. I den ingår förutom Anna Cederquist och Martin Harborg även Anders Björkqvist och Hans Nilsson. De är bland annat ute i skolklasser och visar hur det går till att bygga instrument.
– Genom skrotinstrumenten har vi blivit bra på att fixa till våra egna instrument. Innan såg jag bara att mina instrument funkade, nu ser jag hur de fungerar, säger Anna Cederquist.
När de håller work shops i lågstadieklasser vävs sagor in i byggandet och passar ämnen som svenska och slöjd. I klasserna 4–6 är det mer fokus på teknik.
– Den som vet grundprincipen kan göra ett eget instrument. Troligen har de flesta redan gjort det, till exempel blåst på en flaska, säger Martin Harborg.

Först för skolor

Malmö Live, i höst lär Skrot besökarna på skolkonserterna hur instrumenten i orkestern är byggda.
Skrot spelar på Värner Rydén-skolan i maj och på Vattenhallen i Lund då och då.
Mer av instrumentbyggena finns på Youtube. Sök på Cederquistproduction.
Gå till toppen