Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

DO utreder inte indiansymboler

Hockeylaget Frölunda Indians och speedwaylaget Indianerna anmäldes till DO för att namnen och symbolerna ansågs kränkande. Men DO kommer inte att utreda anmälningarna.

Bild: Bildbyrån
Båda lagen har logotyper som visar målade ansikten med bestämt utseende och fjäderskrud. Anmälaren anser att lagnamnen och symbolerna ger en stereotyp bild av indianer.
Men diskrimineringsombudsmannen (DO) har redan lagt ner ärendena.
— Vi har bedömt att detta är något som faller utanför diskrimineringslagens skydd, säger DO:s pressansvarige Clas Lundstedt.
DO tar bland annat upp diskriminering inom arbetsliv, utbildning och sjukvård.
Frölunda håller inte med om den bild som ges i anmälan.
— Vi kan inte se att vi sårar någon folkgrupp. Vår uppfattning är att det är en positiv symbol, säger Frölundas ordförande Mats Grauers till Dagens Nyheter.
Kumlalaget Indianerna hävdar att även deras klubbmärke "tolkas fel".
— Jag har en nära bekant som är besjälad av indianernas leverne. Han har varit i Amerika väldigt mycket, klär sig i traditionella indiankläder och läser otroligt mycket om indianernas historia. Han säger att anmälaren är fel ute. Vi ärar vår hövding genom att han får visa upp sig i sin fina skrud. Varje fjäder är en symbol för framgång och loggan har många fjädrar. Det är skryt för en fälld buffel och liknande saker, säger Indianernas ordförande Dan-Åke Moberg till Nerikes Allehanda.
Anmälaren får dock stöd i en debattartikel i GT av professor Sven-Göran Malmgren, som är huvudredaktör för Svenska akademiens ordlista. Han ser namnet Indians och logotypen som "djupt problematiska", och anser att loggan är "ett hån mot en folkgrupp som har haft ett mer tragiskt öde än de flesta andra folk".
I Nordamerika har liknande kritik framförts mot laget Washington Redskins, som spelar amerikansk fotboll.
Gå till toppen