Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Sven Svensson

Journalisten Sven Svensson, Stockholm, har avlidit, 89 år gammal.

Tempus inrikespolitiske krönikör sedan nästan 25 år, Sven Svensson, avled stilla i mitten av april.
Sven skrev sin sista krönika i februari i år, samma månad som han blev 89 år. Den handlade om att regeringen måste slopa kravet på budgetbalans. Då hade Sven berikat Tempus med drygt tusen krönikor.
Innan Sven började skriva i Tempus i början på 1990-talet var han redan en legend inom tidningsvärlden. Chef för Dagens Nyheters redaktion för bevakning av inrikespolitik. I den egenskapen höll Sven noga på sin politiska integritet. Fast vi, hans vänner i Riksdagens korridorer, tog för givet att han lutade å Bertil Ohlins folkpartistiska håll.
Själv hade jag stor glädje av att som ung journalist få bli vän med Sven. Man kunde lära mycket av honom. Sven var en diskret gentleman. Han hellre skrev än talade. Men hans humor kring bisarra politiska företeelser kunde han ofta ge uttryck för på ett skämtsamt sätt.
Mitt roligaste minne med Sven var när vi medföljde Olof Palme, som hade stor respekt för Sven, till Algeriet och plötsligt sammanstrålade med Yassir Arafat, vilket Palme tyckte väldigt illa om. Det blev en diplomatisk incident på president Boumédiènnes statsbankett.
Palme och Arafat varken talade med varandra eller tittade på varandra.
Sven har varit en klippa för Tempus genom alla dessa år. När hans krönika någon gång saknades kunde man bli uppringd av undrande läsare som frågade varför inte Sven var med. Jag svarade alltid att Sven är ju pensionär. Även han har rätt till någon liten semester.
Å Tempus och dess läsares vägnar tackar jag Sven Svensson för magnifik publicistisk insats.
Gå till toppen