Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dialog om lagen fick elakt skvaller att upphöra

Att förklara för de som kränker att de sårar är ingen idé. Det vet de redan. Men att upplysa dem om att de själva kan råka illa ut, att det kan vara olagligt — det tar. 

Hur rår man på en skrupelfri, anonym hatkultur som frodats under flera år?
– Fakta och juridik är det som gäller. Det låter kanske hemskt, att det har gått så långt, men så är det, säger Linnea Holst.
Hur öppen du kan vara och vilka bilder du kan lägga ut utan att riskera problem, är en svår balansgång, menar Isa Galvan och Linnea Holst på Polhemskolan i Lund.Bild: Julia Lindemalm
Det började direkt efter sommarlovet. Linnea Holst och Isa Galvan hade just börjat trean och tagit över ledningen för gymnasieskolans elevkår när snacket om den nya appen tog fart. Secret, där du är anonym men ändå kopplad till ditt eget nätverk på Facebook.
– Snabbt fylldes den med skitsnack om allt och alla. Det har alltid funnits anonyma skvallersajter knutna till de skolor jag har gått på. Men det här kändes ännu värre, säger Isa Galvan.
Vi uppmanade alla att polisanmäla om de råkat illa ut. Och att ta bort appen.
De bestämde sig för att agera. Skolans rektor och lärarkår stod bakom dem, och föreslog att de skulle bjuda in föreläsare till aulan.
Men Isa Galvan och Linnea Holst trodde inte på formen. Folk skulle inte lyssna, inte ta in det som sades på riktigt. I stället för expertsnack och uppläxning var det dialog som gällde. Med dem, elever precis som alla andra.
"Vi uppmanade alla att polisanmäla om de råkat illa ut", säger Linnea Holst.Bild: Julia Lindemalm
Efter att ha bett lärarna samla kunskap om lagar och regler tapetserade de väggarna med affischer om sin kampanj, Polare på Polhem. Därefter satte de upp ett bord i uppehållsrummet dit folk kunde komma för att prata.
– Vi uppmanade alla att polisanmäla om de råkat illa ut. Och att ta bort appen, trots att det såklart kan kännas jobbigt, för då vet du inte längre vad som skrivs om dig, säger Linnea Holst.
De förklarade ocksåvad som faktiskt kan hända den som kränker eller sprider foton mot personens vilja.
– Det var killgäng som kom fram och sa: "Shit, är det sant att du kan åka dit för barnpornografi bara för att tjejen inte är 18?”, säger Isa Galvan.
Egentligen är jag säker på att också många killar mår dåligt på nätet. Men det får de inte erkänna.
Gensvaret blev större än de hade vågat tro. Trots att det är så svårt och ofta skamfyllt, vågade många tjejer berätta vad de råkat ut för. För det handlade bara om tjejer, eller killar oroliga för sina tjejkompisar.
– Egentligen är jag säker på att också många killar mår dåligt på nätet. Men det får de inte erkänna, utan måste ta allt sådär oberört och nonchalant. Det finns inga alternativa roller för killar i dag, det är verkligen sorgligt, säger Isa Galvan.
Isa Galvan tror att många killar också mår dåligt av det som sker på nätet, men att de inte vågar erkänna det utan spelar oberörda.Bild: Julia Lindemalm
De flesta fall som kom fram, också de grövsta, handlade om bilder på tjejerna som skickats i förtroende, men spridits och hånats.
– Det kunde vara en nakenbild som hade skickats till pojkvännen och spridits. Eller en bild där bröstet syntes, menad för tjejgänget men som någon av de så kallade kompisarna hade delat. Folk är så sjukt snabba på att döma och dra egna slutsatser och stämpla tjejer som slampor och horor, säger Isa Galvan.
Du har faktiskt rätt att skicka vilka bilder du vill, till den du själv vill.
Berättelserna om vånda, oro och ångest var många. Och okunskapen om vilka rättigheter tjejerna faktiskt hade stora. Men att göra en polisanmälan kräver mod, konstaterar de. Inte minst för den som är minderårig och inser att polisrapporten adresseras också till föräldrarna.
– Bara det att förklara för dem hur en kille fått en avklädd bild på dig från första början, säger Isa Galvan.
Men att fota och filma sig själv och andra, ibland också avklätt, är inget märkligt i sig i dag, betonar de. Bildkulturen är stark i sociala medier, och umgänget på nätet är en lika stor del av ungas vardag som den utanför skärmarna. Att stå utanför är som att släcka ner halva sitt liv.
Att stå utanför umgänget på nätet är som att släcka ner halva sitt liv, förklarar Isa Galvan och Linnea Holst.Bild: Julia Lindemalm
– Du har faktiskt rätt att skicka vilka bilder du vill, till den du själv vill. Det är inte du som är problemet, det ligger hos den som delar mot din vilja eller skriver att du är en slampa och hora, säger Linnea Holst.
Satsningen fick intebara fler att polisanmäla, den väckte en diskussion som fick ett eget liv bland skolans över 2000 elever. Och den nådde Surfa Lugnt, en nationell satsning för att höja vuxnas kunskaper om barn och ungas vardag på nätet. I februari utsågs elevkårens arbete till vinnare av årets Surfa lugnt-pris.
– Det tog oss bara två möten för att sätta igång, och fick ändå så stor betydelse. Secret försvann i princip helt från skolan och någon ny skvallersida har inte heller dykt upp, säger Isa Galvan.

Det här kan du göra

Samla bevis! Spara skärmdumpar och skriv ned när och hur materialet har publicerats och spridits.
Om någon lägger upp kränkande bilder eller information om dig:
Kontakta personen och säg att du vill att materialet tas bort.
Kontakta den sidansvarige och be denne ta bort materialet.
Anmäl företaget som äger webbplatsen, alternativt webbhotellet, och be dem ta bort det.
Gör en polisanmälan (om det inte tas bort).
Om någon hotar, kränker, trakasserar eller förföljer dig på nätet:
Anmäl det till personal på skolan (om det gäller en annan elev) och till polisen.
Källa: Ungdomsstyrelsen
Juridik på nätet
Lagen gör ingen åtskillnad i om ett brott begås på nätet eller utanför. Men det kan uppstå juridiska svårigheter kring näthat, då det ofta sker på sajter och i medier som är grundlagsskyddade. Bara en person kan då hållas ansvarig (ofta ansvarig utgivare) och enbart för brott reglerade i tryckfrihetsgrundlagarna.
Exempel på straffbara handlingar enligt brottsbalken:
Kränkande fotografering. Olovligen och i hemlighet ta bilder eller filma någon inomhus i en bostad, på en toalett eller i ett omklädningsrum.
Ofredande. Bete sig hänsynslöst mot någon, exempelvis vid upprepade tillfällen lägga ut nedsättande kommentarer.
Sexuellt ofredande. Lägga upp bilder och filmer eller skriva kommentarer som har en sexuell innebörd och är kränkande.
Förtal. Peka ut någon som brottslig eller klandervärd i sitt sätt att leva eller lämna uppgifter för att utsätta personen för andras missaktning.
Olaga hot. Hot om exempelvis våld. Hotet ska vara allvarligt menat och framkalla allvarlig rädsla.
Hets mot folkgrupp. Hota eller prata illa om en grupp med anspelning på ras, etnicitet, tro eller sexuell läggning.
Gå till toppen