Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fetma på väg att explodera i Sverige

Sverige är ett av de länder där fetman ökar som snabbast i hela Europa. Om bara 15 år kommer var fjärde svensk man och var femte kvinna att vara fet, konstaterar WHO i en ny rapport.

WHO varnar för alltmer fetma i Europa. ARKIVBILD.Bild: Bertil Ericson / TT
Européerna ökar i vikt och blir allt fetare, och om 15 år kan det innebära en hälsokris av ofantliga proportioner. Det varnar Världshälsoorganisationen WHO för i en ny prognos.
Exempelvis förutspås 89 procent av männen i Irland och 77 procent av männen i Grekland vara överviktiga eller feta år 2030.
— Vår studie ger en oroande bild av hur fetman kommer att öka i Europa. Det finns ingen magisk formel för att hantera den här epidemin, men regeringar måste göra mer för att hejda marknadsföring av ohälsosam mat, och göra hälsosam mat billigare, säger Laura Webber vid UK Health Forum, en av författarna bakom rapporten, i en kommentar.
Enligt rapporten ligger Sverige förhållandevis bra till, jämfört med många andra europeiska länder.
Men nu växer svensken så att det knakar. Sverige är ett av de länder där fetman nu ökar som snabbast. Om bara 15 år kommer var fjärde svensk man, 26 procent, att vara fet. Det vill säga ha ett kroppsmasseindex över 30. Det ska jämföras med 14 procent år 2010. Bland kvinnor kommer förekomsten av fetma att öka från 12 procent (2010) till 22 procent år 2030.
— Vi kan inte längre blunda för att vi har en ohälsosam levnadssituation i Sverige precis som i många andra länder, säger Anna Jansson, chef för enheten för hälsofrämjande levnadsvanor på Folkhälsomyndigheten.
Andelen svenska kvinnor och män som kommer att vara antingen feta eller överviktiga beräknas till 56 respektive 71 procent år 2030.
Forskarna, som presenterar rapporten på ett möte i Prag, ECO 2015 (European Congress on Obesity), säger att siffrorna bör tolkas med försiktighet, eftersom det är en prognos. Men att fetma och övervikt utgör ett allvarligt hot mot folkhälsan i Europa råder det inga tvivel om.
— Det finns en mycket stark koppling mellan fetma och övervikt och till ohälsosamma levnadsvanor, till vad vi äter och hur vi rör oss fysiskt. I grund och botten handlar det om en energiobalans, säger Anna Jansson.
En stor utmaning i det folkhälsoarbete som Folkhälsomyndigheten bedriver är att nå de människor som är i störst behov av råd och stöd.
— Utmaningen är att nå den grupp som behöver stödet mest, utan att insatserna blir alltför riktade, säger Anna Jansson.
Gå till toppen