Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

"Jag skulle nog inte klara av att lämna min familj."

Rollspel, workshops och matlagning. Gunnesboskolans elever får prova på många aktiviteter under veckan, som vigts åt temat flykt. Syftet är att skapa förståelse för hur det är att fly sitt hemland.

–  Fem personer på väg mot gränsen västerifrån!
Gränsvakten spejar ut över den mexikanska öknen. Hon pekar på den trötta familjen som flytt från El Salvador, och ger en barsk order om att gripa dem.
Det är fjärdeklassarna på Gunnesboskolan som iscensätter det dramatiska rollspelet i sitt klassrum. Tillsammans med resten av skolans elever är de mitt uppe i en vecka av aktiviteter på temat flykt. Bibliotekarie Monika Staub Halling berättar hur idén väcktes efter att frågan blivit aktuell, bland annat i och med flyktingkatastroferna på Medelhavet.
– Vi ville ha ett angeläget tema, och det finns så många berättelser om just flykt, säger hon.
I en annan del av skolan sitter en sjätteklass och lyssnar till Per Brinkemo, författare till boken ‘Dumpad’ om somaliske Ahmed. Eleverna Saga Ekander och Annika Stein berättar efteråt att de nu har börjat fundera mer över hur det är att leva som flykting.
–  Vissa länder kan inte ta hand om sina människor, men i Sverige ser vi mycket som en självklarhet, säger Saga Ekander.
– Jag skulle nog inte klara av att lämna min familj, konstaterar Annika Stein.
Under veckan ska eleverna bland annat få prova på att laga mat enligt FN:s matransoner, och fundera över vad de skulle packa i sin flyktväska om kriget kom till Sverige.
–  Jag brukar inte fundera på sådant här, men nu börjar man tänka på hur andra barn har det, konstaterar Sam Ined som går i sjunde klass.
Monika Staub Halling är nöjd med elevernas engagemang.
– De har blivit väldigt tagna av berättelserna. Vi har ju några nyanlända flyktingar på skolan, så det finns historier även här.
I den mexikanska öknen är framtiden fortfarande oviss för flyktingarna, och vid slutet av rollspelet är det en grupp allvarsamma elever som lämnar familjens öde.
Läs alla artiklar om: Gunnesbo
Gå till toppen