Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Polischef byts ut efter terrordåd

Chefen för Danmarks säkerhetstjänst PET avgår.
Beskedet sammanfaller med kritik i en utvärdering av polisinsatserna i samband med terrordåden i Köpenhamn i februari.

Blomsterhavet utanför synagogan i Köpenhamn efter terrordåden i februari. ARKIVBILD.Bild: Michael Probst/AP/TT
Jens Madsen, som tidigare bland annat varit ekobrottsåklagare, blev PET-chef i januari 2014, på sexårskontrakt. Vem som kommer att efterträda honom har inte justitiedepartementet meddelat.
Rikspolisens egen utvärdering av attackerna den 14—15 februari visar att det tog nästan fyra timmar innan en fast bevakning etablerades vid synagogan, där andra attacken genomfördes, efter den första attacken vid kulturlokalen Krudttønden.
— Det är för lång tid. Det är självklart inte tillfredsställande, säger justitieminister Mette Fredriksen (S) på en presskonferens.
Den 22-årige attentatsmannen Omar Abdel Hamid el-Hussein sköt ihjäl 37-årige Dan Uzan vid synagogan, men då var polis på plats. Vid Krudttønden dödades den 55-årige regissören Finn Nørgaard.
Synagogan hade ingen fast polisbevakning, vilket judiska institutioner nu har fått. De ska nu få högre säkerhetsklassning.
Men enligt rapporten räcker det inte bara med närvaro av polis. Det finns behov av nya sätt att bevaka särskilt hotade mål, när den som attackerar är kallblodig och mycket motiverad.
— Det handlar om en ny typ av gärningsmän som inte avskräcks av polisens närvaro, säger Fredriksen.
Både PET och rikspolisen ska få mer resurser för analyser, ny utrustning och fler medarbetare.
Vidare ska insatserna förstärkas mot radikaliseringen i danska fängelser, säger ministern.
Hon anser att mycket gott arbete utfördes av polisen, men också att det finns saker att förbättra.
— Det är en sak att förbereda sig för ett terrorangrepp. Det är något annat att uppleva ett terrorangrepp i Köpenhamn. Det ska vi lära oss av.
Gå till toppen