Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Tiggeri är inte lösningen"

Hur kan det vara humant att tillåta att människor sitter utanför butiker, sommar som vinter, och ber om småpengar för sitt uppehälle?
Det undrar Torkild Strandberg (FP), kommunstyrelsens ordförande i Landskrona.

Tiggeri är inhumant, skriver Joar Forssell och Anton Wemander Grahm företrädare för Liberala ungdomsförbundet, Luf (Aktuella frågor 29/4).
Men fattigdom bekämpas inte genom att tillåta tiggeri. Det riskerar snarare att permanenta ett utanförskap.
Nyligen visade en undersökning som SVT Nyheter har gjort att antalet tiggande EU-migranter i Sverige har mer än fördubblats på ett år till cirka 4 000. Siffran kan jämföras med den undersökning som Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, gjorde på försommaren förra året som slog fast att det då fanns mellan 800 och 2 000 tiggande EU-migranter i landet.
SVT:s undersökning visar också att de flesta EU-migranter som tigger i Sverige är från Rumänien och Bulgarien samt att de finns i hela landet, från Kiruna till Vellinge.
Landets politiker har ansvar för att presentera seriösa lösningar på de samhällsutmaningar Sverige ställs inför. Varken landets regering eller oppositionen har en tydlig politik för den nationella utmaning som tiggeriet innebär.
Det är glädjande att flera allianspartier, senast Folkpartiet och Moderaterna, har börjat diskutera de många EU-medborgare som tigger i Sverige. Men förslagen är otillräckliga. Moderaterna fokuserar på om tiggeriet är organiserat eller inte, men undviker huvudfrågan: Är att tillåta och att acceptera tiggeri i Sverige en rimlig lösning på utanförskap och djup fattigdom i andra delar av Europa?
Fattigdom bekämpas inte effektivare genom att tiggeri tillåts. Hur kan det vara humant att tillåta att människor sitter utanför butiker, sommar som vinter, och ber om småpengar för sitt uppehälle? Det permanentar snarare dessa människors utanförskap. Att EU-medborgare lever under ovärdiga och orimliga förhållanden i Sverige går inte att försvara.
Däremot måste tydliga krav formuleras på de EU-länder som låter delar av sin befolkning leva under miserabla förhållanden. Sverige och andra länder kan och ska vara behjälpliga, men att ansvaret ligger hos de länder varifrån tiggarna kommer, till exempel Rumänien, får det inte råda någon tvekan om.
Det svenska samhället har under lång tid visat en oförmåga att hantera framväxten av tältläger och kåkstäder i landet. Jag kan inte bedöma om det beror på en oförmåga att tillämpa befintliga regelverk, eller om regelverken behöver ändras. Oavsett vilket måsteframväxten av tältläger och kåkstäder, enligt min uppfattning, förhindras skyndsamt.
Att tro att accepterandet av tiggeri utgör ens en del av lösningen på problemet med fattigdom i Europa är inget annat än cyniskt.
Lösningen heter utbildning, ekonomisk tillväxt och utveckling. Ett tiggeriförbud bör därför övervägas. Och det brådskar.
Torkild Strandberg
Gå till toppen