Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hellre forska än spela bingo

Att vara nörd och student i Lund behöver inte vara det samma som att vara ung.
Anna-Stina Ekedahl är 82 år gammal och studerar med sikte på en licentiatexamen.
– Jag känner mig lite nördig, medger hon.

"När jag var ung var det ojämlikt mellan könen. Det har skett en stor förändring", säger Anna-Stina Ekedahl.Bild: Martin Andersson
NISCHAD I LUND
Efter 40 år som högstadielärare i biologi och geografi kände Anna-Stina Ekedahl att det var dags att syssla med något för sin egen skull.
– Man är inte bildad förrän man läst latin och grekiska, tyckte min syster. Så jag började studera och så fastnade jag för antikens kultur- och samhällsliv.
Det ledde till ett forskningsprojekt som handlar om reproduktion hos romerska kvinnor i en socioekonomisk kontext, 200 år före och efter Kristus.
– Men jag siktar inte på att doktorera, det räcker med en licentiatexamen.
För att få reda på hur de romerska kvinnorna klarade sitt barnafödande söker hon i de källor som finns. Litteraturen är primärkällorna. Men, den är skriven om och av överklassen.
– Därför har jag utsett tio nutida referensländer söder om Sahara, som är jämförbara i fråga om patriarkat, klasskillnader och samhällstruktur. De kulturella skillnaderna är naturligtvis stora mellan landsbygden i gårdagens romarrike och dagens Afrika. Men sett till evolutionen är 2000 år en kort tid.
Att vara forskare och vara född 1932 kan ha sina sidor.
– När man är äldre går det långsammare. Man glömmer fortare. Och jag är ju inte uppvuxen med en dator. Men jag har inga nya projekt på gång och har ingen brådska. Jag har ork kvar i kroppen.

Anna-Stina Ekedahl

Ålder: Fyller 83 i år.
Passion: "Att forska är ett bättre sätt att använda pensionstiden är än att spela bingo".
Bor: Uppvuxen i en tjänstemannafamilj i Lund, omgiven av universitet och böcker. Flyttade till Helsingborg för en tjänst 1961. Men har aldrig lämnat Lund. Är här minst halva min tid.
Också: Läser mycket skönlitteratur. Sedan många år med i bokklubben Läslusen.
Familj: Barn och barnbarn.
Råd till unga: Ta vara på nyfikenheten och lusten att lära något nytt. Men vidgad kunskap ökar möjligheterna.

EFTERLYSNING

Känner du någon i Lund som grottat ner sig i ett udda ämne, en nörd, en specialist eller någon som bara ger allt för sitt smala intresse? Tips oss: martin.andersson@city.se

Gå till toppen