Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Öresundsregion tvingas ge vika

Danskarna ser ut att ha vunnit slaget. Skånes ledande politiker är beredda att släppa fram det nya namnet "Greater Copenhagen".

Det var på årets Mipim-mässa i Cannes som danskarna för första gången presenterade sin nya strategi.
Rena kuppen, ansåg skånska politiker på plats.
Att marknadsföra Öresundsregionen som enbart Copenhagen har länge varit otänkbart för svenskarna.
Men nu ser det ut som om den danska kuppen lyckats. I ett brev som har skickats till Skånes kommunpolitiker föreslår Regions Skånes tre ledande politiker Henrik Fritzon (S), Märta Stenevi (MP) och Carl Johan Sonesson (M) att låta Öresundssamarbetet "gå in i en ny fas".
De vill slå samman dagens Öresundskommitté med danskarnas "Greater Copenhagen". Sen vill de döpa denna nya organisation till "Greater Copenhagen and Skåne Committee". Förhoppningen är att alla kommuner i Skåne och på Själland ska bli medlemmar.
Detta nya "Greater Copenhagen" ska få "huvudansvaret för frågor som rör integration och utveckling i Öresundsregionen" och ha en styrelse med lika många svenskar och danskar. Arbetsgrupper ska sedan "behandla frågor rörande gränshinder, utveckling, arbetsmarknad och forskning".
Hur förankrat förslaget är framgår inte, och tidningen har inte kunnat få någon ytterligare förklaring från Henrik Fritzon. Allt som sägs är att mer information kommer att lämnas på konferensen Attraktionskraft Skåne den 28 maj och vid ett toppmöte som Region Skåne står värd för den 22 juni.
Gå till toppen