Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Pale Honey vill ta över världen

En frisk fläkt blåser över rockscenen. Göteborgsduon Pale Honey hyllas för sin minimalistiska musik.
— Vi känner själva att vi gör musik som är nyskapande, och att andra också tycker det är väldigt roligt, säger sångerskan Tuva Lodmark.

Sedan de var 14 år gamla har de vetat att de ska bli rockstjärnor. Åtta år senare har de turnerat i Europa, hyllats i brittisk och amerikansk press och precis släppt en emotsedd debutplatta. Men målet är på intet sätt uppnått. Rockduon Pale Honey blickar 60 år framåt i tiden.
— Albumet är bara en milstolpe, säger sångerskan och gitarristen Tuva Lodmark.
— Målet är att bli 80 år gammal, ha spelat mycket musik, och sitta där med tatueringar och raspig röst och berätta om det för barnbarnen, fyller trummisen Nelly Daltrey i.
Tjejerna träffades i grundskolan och lärde sig att spela musik tillsammans. De satte ihop lite olika grupper innan de för ett och ett halvt år sedan landade i duon med trummor, gitarr och sång som grund. Det blev Pale Honey, ett bandnamn "utan någon romantisk historia", förklarar Nelly Daltrey:
— Vi googlade på det och fick en massa träffar på tapetfärger och öl. Vi gillar tapeter. Vi gillar öl. Vi kör!
Pale Honey stämde träff med producenten Anders Lagerfors som de gärna ville jobba med, och det visade sig att han hoppats på att få en förfrågan från dem.
— Men alla var ju luspanka. Det var jättenervöst att sitta där och bara: "Vi vill jättegärna jobba med dig, men..." Vi sade att vi får ta något skräpigt extrajobb för att ha råd med studiotider. Men då kom skivbolaget in. Det var tajming, konstaterar Nelly Daltrey, och bandkollegan nickar.
— Det kändes som ett tecken på att det här ska vi göra.
Det självbetitlade debutalbumet kokades till stor del ihop i två kök, i producentens bostäder i Paris och Göteborg. Skivbolaget hade inga invändningar mot det ovanliga arbetssättet eller duons annorlunda stil, ett enkelt men kraftfullt sound de hittade redan i tonåren. Tvärtom började det tidigt att snackas export, och när internationella musikbloggar uppmärksammade Göteborgsmusikerna rullade spelningarna in. Häromveckan kom de hem från en tre veckor lång turné i bland annat Tyskland, och om några dagar bär det av mot London.
— Det har varit grym respons, berättar Tuva Lodmark.
Planen är att ta över världen. Resan är precis påbörjad.
— Vi är fortfarande inte miljonärer om man säger så. Men vi har verkligen eld i baken nu, och bara man jobbar på så kommer det att gå bra i slutändan, säger Nelly Daltrey.
Gå till toppen