Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ishockey

Deveaux: "Jag kommer inte att be om ursäkt"

Den förre Röglespelaren André Deveaux trädder fram för första gången sedan överfallet mot Västerås Per Helmersson.

André Deveaux.Bild: PETTER ARVIDSON
Under fredagen trädde förre Röglespelaren André Deveaux fram för första gången sedan överfallet mot Västerås Per Helmersson, under uppvärmningen inför en match i Lindab Arena. Efter att en film på händelsen publicerats fick Deveaux sparken av Rögle och anhölls i sin frånvaro misstänkt för misshandel.
Deveaux blev avstängd i åtta månader från svensk hockey, det hårdaste straffet i historien, vilket han överklagat till Riksidrottsförbundet. I pressmeddelandet där media bjöds in till fredagens presskonferens skrev Sportsnet att "Deveaux kommer visa överraskande nya videobevis på skador som uppenbart ignorerats av svensk hockeys officiella instanser".
Deveaux föll ihop efter en tackling från just Per Helmersson i omgången före överfallet. När den filmen spelas upp på presskonferensen sa Deveaux, enligt tidningen Toronto Star:
– Jag föll medvetslös till isen och jag har inte varit densamma sedan dess, sa Deveaux som enligt honom själv fick hjärnskakning efter tacklingen.
– Jag har blivit orättvist behandlad, främst av svensk media. Min huvudskada kan hindra mig från att någonsin spela igen. Jag är från Kanada, men jag förtjänar att bli behandlad rättvist i Sverige. Jag är inte stolt över vad jag gjorde, men jag kommer inte att be om ursäkt för att jag skyddade mig själv, fortsatte Deveaux.
På frågan varför han inte själv drog i handbromsen och inte spelade vidare i kvalet svarade Deveaux:
– Jag är ingen doktor, jag är en hockeyspelare. Det var slutspel.
Tidningen Global Torontos reporter Mark Carcasole skrev:
– Anya Nordstrom, Deveaux fru finns med honom. Hon säger att han började visa tecken på huvudtrauma efter föregående match när han blev tacklad bakifrån. Nordstrom säger att Deveaux förlorade medvetandet dagar efter tacklingen under en familjetillställning.
Deveaux:
– Jag har inte varit kry nog att prata i media innan i dag. Vissa saker som har sagts om mig i media är inte sanna.
På frågan om varför han attackerade Helmersson svarade Deveaux:
– Jag försvarade mig själv. Spelare sa till mig att de (Västerås) hade hotat att göra det igen (tacklingar bakifrån). Ingen annan skulle göra det, så jag fick skydda mig själv.
En reporter frågade hur Deveaux kan hävda att han inte var ute efter att skada Per Helmersson.
– Du var inte i den situationen, du vet inte hur det är, svarade Deveaux.
Vad tänkte du under attacken?
– Jag ville bara inte bli skadad igen. Jag kunde inte ta den risken igen, sa Deveaux och fortsatte:
– Jag borde inte ha varit ombytt den matchen. Jag hade en hjärnskalning. Jag slashade medvetet Helmersson på ställen det inte skulle göra ont.
Deveaux sa även att han fick behandling för en whiplash-skada och en öm käke, samt att han sa till doktorer att han inte kunde sova. Samtidigt menar Deveaux att ingen doktor diagnostiserade honom med en hjärnskakning under kvalet.
– Doktorn tittade på mig, tittade på mitt öga, och sa att jag inte kunde spela på resten av kvällen (efter tacklingen från Per Helmersson, reds anm).
Gå till toppen