Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon vill lära oss att njuta mer vid middagsbordet

”Att vara egen företagare tvingar mig att vara kreativ”, säger Åsa Palmkron Ragnar. Cymbalerna på bilden kallas tingsha bells. Dem använder hon vid kurser i mindful eating.Bild: Jenny Leyman
Hon var en av pionjärerna när mindfulness introducerades i Sverige. Nästa vecka tävlar hon i den sydsvenska finalen av entreprenörstävlingen Venture cup med nästa steg av metoden – mindful eating.
Vad är mindful eating?
– Enkelt uttryckt en förgrening av mindfulness, men överfört på vårt förhållande till mat.
Vad innebär det?
– Det handlar om att lära sig njuta mer av maten för dess egen skull, men också om sådant som att kunna tillgodogöra sig näringen i den bättre genom att äta långsamt och att tugga ordentligt eller att kunna känna skillnad mellan sug och hunger.
Du är läkare. Kan du ha nytta av metoden i ditt jobb?
– Definitivt. Som psykiater har jag mycket erfarenhet av att patienter låter bli att äta viktiga mediciner eftersom de kan fungera aptitökande och leda till viktuppgång. Jag hoppas kunna ordna en kurs för patienter som kan hjälpa dem till bättre matvanor med hjälp av metoden.
Vad menar du med bättre matvanor?
– I en bok som snart kommer har vi intervjuat människor som använt metoden. En kille med adhd som varit van att ställa fram sin mat mitt i röran vid dator började istället duka upp fint med en vit servett. Det förändrade helt hans förhållande till mat. Mindful eating är inte en diet eller ett bantningskoncept. Det handlar mer om vad du upplever när du äter.
Du säger vi. Ni är alltså flera i företaget?
– Ja. Under tio år har jag haft ett nära samarbete med Katarina Lundblad kring mindfulness. Det här gör vi tillsammans. Dessutom är mina söner knutna till verksamheten. De står för grafisk design, programmering och de nödvändiga kunskaperna kring internet och e-handel.
Finns det inte redan tillräckligt av kostråd och nya metoder för hur vi ska äta?
– Kanske det, men vår metod kan kombineras med olika kostinriktningar. Det finns inga måsten i mindful eating. Den handlar mycket om insikter. Hur smakar en tomat? När känner jag mig mätt? Klarar jag mig längre på bönor än på socker? Är det kvällsmackan som ger mig sömnproblem?
Ni rekommenderar alltså ingen särskild kost?
– Vi har vissa basala regler. Men de är så få att de får plats på en sida i en bok och bygger på medelhavskost med mycket grönsaker, baljväxter, fisk och ljust kött, Liksom 5:2 har vi också ett evolutionsperspektiv på så vis att vi människor inte är skapta för det matöverflöd som finns. Vårt hungersystem är bättre utvecklat än vårt mättnadssystem.
Åsa Palmkron Ragnar.Bild: Jenny Leyman
Tänker du dig att er metod främst ska användas inom vården?
– Nej, det här kan locka en bred publik. Rörelsen uppstod i USA, men i Sverige är den ny. Jag är övertygad om att intresset kan explodera runt detta, precis som med mindfulness. Det finns en tilltalande enkelhet i konceptet och många tillfällen att träna. Vi äter ju flera gånger per dag.
Lever du som du lär?
– En samvetsfråga. Jag äter ofta för snabbt men tränar på att äta långsammare. Det händer väl fortfarande att jag kan trycka i mig massa choklad, men nu frågar jag mig i alla fall varför. Det öppnar för förändring.
Hur ska företaget tjäna pengar?
– Vi ska sälja böcker, kurser på nätet och också utbilda instruktörer som kan sprida metoden vidare.
Vilken är din största tillgång i jobbet?
– Jag tycker om att lyssna.
Vad gör du om tre år?
– Jobbar stort med mindful eating.
Om du fick tio miljoner kronor, vad skulle du använda dem till?
– Först och främst skulle jag anlägga en riktig fin medelhavsträdgård.
Gå till toppen