Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Med kurs mot Gaza

Även de döda har ett namn

Sverige, 2015. Regi: Bo Harringer. Med: Henry Ascher, Maria-Pia Boëtius, Dror Feiler, Pnina Feiler, Matthis Gardell, Henning Mankell, Alice Walker. Åldersgräns: 15 år. Längd: 1.20.

Henry Ascher är en barnläkare i Göteborg som deltog i Ship to Gaza 2010, då israelisk militär bordade en av båtarna och sköt nio människor till döds, de flesta från Turkiet. I början på Bo Harringers sevärda dokumentär möter vi Ascher på sjukhuset tillsammans med några av hans patienter, bland annat en traumatiserad pojke som kommit som flykting från Afghanistan. Han samtalar med sina egna barn om önskan att delta i Ship to Gaza även 2011 för att försöka bryta Israels blockad och bland annat föra in sjukvårdsmateriel och mediciner till det avskurna Gaza.
Den som minns nyheter och tidningsartiklar från sommaren 2011 vet att frihetsflottans aktion stoppades i Pireus, att grekiska myndigheter agerade enligt israelernas önskan och efter en rad olika svepskäl helt enkelt förbjöd fartygen att segla i östra Medelhavet.
Harringer har fått bra intervjuhjälp av den erfarne journalisten Terje Carlsson. ”Även de döda har ett namn” blir både ett porträtt av Ascher, själv jude, och ett spännande insidesreportage kring främst den svenska gruppen som var strandsatt i Aten i mer än två veckor.
Huvudpersonens far kom som artonåring från Wien till Sverige 1939 för att studera. När han senare försökte få inresetillstånd för sina föräldrar och en syster, sade myndigheterna nej. Han visar fotoalbum från de tidiga åren i Österrike och även sitt sista brev till föräldrarna. Det kom i retur eftersom adressaten var ”abgereist”, i det här fallet en försköning för ”förintad”.
Många i Aschers generation väcktes politiskt under Vietnamkriget. I dag reser den kände barnläkaren då och då till Vietnam, där han är forskningshandledare för läkare som studerar hur USA:s kemiska krigsföring påverkat uppväxande generationer.
Harringers film är ett djupt sympatiskt porträtt av en sann humanist och fredsvän.
När ”Även de döda har ett namn” visas på Panora i Malmö den 16 maj kl 16 finns Henry Ascher på plats för ett samtal med publiken.
Gå till toppen