Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Romson spår globalt klimatavtal

Miljöminister och vice statsminister Åsa Romson (MP) om miljön, makten och väljarnas låga förtroende.

Grön minister i gröna kläder. Men Åsa Romson är frustrerad över att hon i koalitionsregeringen med S inte kan driva igenom sin miljöpolitik så snabbt som hon vill.Bild: Lars Brundin
Kanske har det att göra med mediestormen efter språkrörskollegan Gustav Fridolins flygtur med regeringsplanet.
Åsa Romson kommer i vart fall cyklande på en lånad Lundahoj med några medarbetare. Grön kofta, rosa sjal och gröna gympadojor. Vid de energismarta husen på Linero väntar en delegation med kommunfolk på att visa miljöministern runt.
Efter rundturen slår vi oss ner på en bänk intill gröngräset.
I sju månader har hon varit vice statsminister och statsråd med ansvar för miljö och klimat.
– Fast språkrör är min finaste titel, säger hon.
I opposition ställde Åsa Romson högljudda krav med skarp kritik mot alliansregeringen: Stoppa vapenhandel till diktaturer! Sluta ta biståndspengar för att betala migrationen! Tvinga Vattenfall att lägga ner brunkolsbrytningen i Tyskland! Skärp miljöpolitiken! Tvinga alla jordbruk runt Östersjön att bli ekologiska! Och höj klimatmålen!
Nu när Miljöpartiet delar regeringsansvar med Socialdemokraterna tvingas hon kompromissa.
– Visst är det frustrerande att verkligheten är sådan att man inte kan gå fram så snabbt som jag vill med att minska utsläpp och förbättra miljön, säger Romson.
Vilket är det viktigaste avtrycket Miljöpartiet hittills har satt?
– Bostadssatsningen i vårbudgeten. Med investeringsstödet ger vi en extra skjuts till att bygga små energieffektiva hyresrätter. Samtidigt gör vi något åt bostadsbristen.
Grön skatteväxling är en paradgren för Miljöpartiet. Höjd skatt på miljöförstöring och sänkt på arbete. Nu höjer regeringen skatten på bensin och dieselskatt, på koldioxid och kärnkraft.
Men ni höjer också skatten på arbete. Då blir det ju ingen växling?
– Regeringen har en tydlig idé: förorenaren ska betala. Därför höjer vi miljöskatter.
– Men alliansregeringen sänkte skatterna på arbete med 70 miljarder. Då kan vi inte sänka ännu mer om vi ska få en budget som hänger ihop med satsningar på välfärd, utbildning och miljö.
Algblomningen i Östersjön spås bli värre än någonsin i sommar. Hur ska övergödningen stoppas?
– Vi måste öka samarbetet med andra länder runt Östersjön. Vi måste se till att kommunerna tar ansvar att enskilda avlopp håller högkvalitet. Och så måste vi minska gödslingen i det svenska jordbruket.
I sitt tal under politikerveckan i Almedalen i somras krävde Åsa Romson hundra procent ekologisk odling i kustnära områden. Det förslaget har inte blivit regeringspolitik.
Före valet förespråkade hon också att den för bönderna så förhatliga skatten på handelsgödsel återinförs. Men inte heller det står på den omedelbara agendan.
– Vi går inte fram med skatt på handelsgödsel till nästa år, utan försöker tillsammans med jordbruksnäringen hitta andra sätt att minska övergödningen. Men det kommer troligen att behövas styrande avgifter. Det ska vara lönsamt att minska gödslingen.
När Sverige var EU-ordförande 2009 talade alla om växthuseffekten. Efter fiaskot på toppmötet i Köpenhamn, då USA och Kina vägrade gå med på bindande klimatavtal, gick luften ur frågan.
Nu varnar FN:s klimatpanel IPCC för att om vi inte snabbt minskar utsläppen drastiskt så går jordklotet mot 4 graders temperaturhöjning – vilket skulle få katastrofala följder.
Ändå är det inte mycket till drag i klimatdebatten, vare sig i Sverige eller resten av Europa.
Är klimatfrågan politiskt död?
– Nej, det är långt i från min uppfattning.
– Jag har redan gjort ett antal saker som miljöminister. Vi har ändrat inriktningen på budgeten. Vi investerar i klimatsmart teknik. Det ger både minskade utsläpp och ekonomisk utveckling. Vi satsar på tågen och kollektivtrafiken.
När du var i opposition krävde du att de svenska utsläppsmålen skulle skärpas. Kan du driva igenom det nu?
– Det sitter ju en parlamentarisk utredning och jobbar med de svenska målen efter 2020. Miljöpartiet driver på. Vi vill ha nollutsläpp från 2050.
Åsa Romson tycker det är hoppfullt att EU-parlamentet nyligen skärpt reglerna för utsläppshandel så att det ska löna sig mer för företag att minska utsläppen av koldioxid.
Och hon tror att ett globalt klimatavtal är inom räckhåll på FN-mötet i Paris i december.
– Vi har väldigt goda chanser att få ett globalt klimatramverk i år. Olika länder kommer att delta på olika sätt utifrån sina förutsättningar.
Tror du USA och Kina kan förmås ta på sig bindande utsläppsmål?
– Både USA och Kina ska lämna in tydliga ambitionsplaner till FN redan i sommar. Jag träffade Kinas premiärminister i förra veckan. Då sa jag att de behöver göra mer. Men vi behöver alla göra mer om våra barn och barnbarn ska slippa enorma klimatproblem.
I valrörelsen krävde du att statliga Vattenfall skulle avveckla sin brunkolsbrytning i Tyskland. Ska regeringen nu som ägare tvinga dem?
– Vi i regeringen anser att Vattenfalls expansion av brunkolsverksamheten i Tyskland ska stoppas.
Jo, men ska ni tvinga bolaget att avveckla den befintliga brytningen? Ledningen för bolaget vill ju sälja brunkolsbrytningen, som då kommer att drivas vidare av en ny ägare.
– Vi måste titta på hur Vattenfall själva vill hantera helheten i sin verksamhet. Nu har bolaget tydligt sagt att man vill göra alla sina nyinvesteringar i förnybar energi. Hur man ska hantera den nuvarande verksamheten återstår att se.
– Men som miljöminister jobbar jag för tuffare klimatmål i Europa. I det scenariot är koleldning inte någon framtidsbusiness.
Innan du blev minister angrep du regeringen Reinfeldt stenhårt för att man tog pengar ur biståndsbudgeten för att täcka flyktingmottagningen. Nu tar ni ännu mer biståndspengar till migration. Hur försvarar du det?
– Sverige tar ett väldigt tungt och stort ansvar för att ge människor skydd, bostad och framtidsmöjligheter. Världen har inte haft lika stora flyktingströmmar sen andra världskriget. Många har sökt sig hit till Sverige på kort tid. Vi har fått stora extra kostnader. Just nu har det inte funnits något annat sätt att täcka den snabba kostnadsökningen än att ta från biståndsbudgeten.
– Det är tillåtet enligt OECD:s regler. Men det är olyckligt.
Ska Saab få fortsätta sälja krigsmateriel till Saudiarabien?
– Vi är för restriktivare regler för vapenexport. Export till diktaturer ska inte få förekomma.
Inom kort lämnar krigsmaterielexportutredningen sitt betänkande. Enligt vad som läckt föreslås inte något absolut förbud mot vapenexport till diktaturer. Vad säger du om det?
– Jag vill minska den svenska vapenexporten. Från Miljöpartiets sida vill vi inte ha vapenexport till diktaturer.
– Regeringen avbröt ju det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien. Det visar att vi väger utrikespolitiken mot mänskliga rättigheter, som inte alltid ska stå tillbaka för handelsintressen.
Åsa Romsons tid som vice statsminister kunde ha blivit kort. I julas räddade decemberöverenskommelsen (DÖ) den rödgröna regeringen kvar vid makten: Oppositionen lovar släppa igenom regeringens budgetar.
Men nu knakar julpakten i fogarna.
I dag röstar Skånemoderaterna om att riva upp DÖ. Trycket på moderatledaren Anna Kinberg Batra blir allt hårdare.
Kan S och MP fortsätta regera om DÖ spricker?
– Får man inte igenom sin budget, det var vår analys, då går det inte att regera.
Ett par gånger under det senaste året har Åsa Romson hamnat rejält i mediestorm.
Förra sommaren höll hon ett tal i Almedalen på Gotland som av många uppfattades som ett hatiskt angrepp mot "vita heterosexuella män" som vräker i sig kött, förstör miljön och förtrycker kvinnor.
I höstas avslöjades att miljöministern själv använt förbjuden giftfärg för att måla sin husbåt.
I flera opinionsmätningar om förtroendet för partiledarna under vintern hamnar Åsa Romson i botten. I någon mätning har väljarna till och med sämre förtroende för henne än för SD-ledaren Jimmie Åkesson, trots att hon är vice statsminister.
Varför har väljarna så lågt förtroende för dig?
– Det där går upp och ner. Om den typen av mätningar skulle styra ens jobb som politiker så har man valt en dålig ledstjärna. Jag inriktar mig på att genomföra den politik jag står för. Vara ute och möta människor och lyssna på deras frågor om hur miljön ska bli bättre.

FAKTA

Namn: Åsa Elisabeth Romson.
Född: Född 2 mars 1972 i Salem i Stockholms län.
Familj: Bor med sin sambo Fredrik Karlsson i Hägersten och delvis på en båt i centrala Stockholm. De har en son född 2012.
Utbildning: fil kand i humaniora. Disputerad doktor i juridik med miljörätt som ämne.
Politisk karriär: 2002 gruppledare för MP i Stockholm. 2010 riksdagsledamot. 2011 språkrör. 2014 vice statsminister och miljöminister
Gå till toppen