Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Tre dagars spelande betygsätter vårens spel

Hämtkäk, alkoholfritt dricka och timmar av initierade diskussioner.
Föreningen Mega på Spelens hus i Malmö avverkade nyligen tre dygns gaming – vilket resulterade i ett helt gäng recensioner av vårens spel.
"Spelvärlden är som filmvärlden - fast interaktiv. Du är den som tar besluten, du investerar dig själv i det som händer. Jag har fått samvetskval i spel för att jag inte vet vad jag ska göra."

"Jag tycker om FPS-spel. Counterstrike är favoriten" säger Minimy Eggerstedt, 12 år, och tar sig an att testa Child of light. För den obevandrade betyder FPS (First-person Shooter) förstepersonsskjutspel, alltså spel där skärmen visar den beväpnade spelfigurens synfält.Bild: Lars Brundin
Skorna ställs prydligt i hallen och in på det slitna gamla klinkergolvet trillar en efter en in på Spelens hus bakom Värnhem.
När många andra unga Malmöbor ägnade sig åt Valborgsfest ratade ett 30-tal spelentusiaster alkoholen för att slå sig ner på lila konferensstolar bakom konsoler och skärmar. XX spel som släppts i år har beställts hem. Nu ska de rankas.
– Det är första gången vi har det här upplägget, säger Jonas Hrimfei på Spelens hus.
– Vi vill skapa en kritikeravdelning för spel, forstätter Megas ordförande Alexander Cederholm.
Vad som krävs för en välgrundad recension beror helt på spelet, menar Alexander.
– De riktiga recensenterna vill helst klara hela spelet. Men generellt är väl regeln att du i alla fall ska spela igenom en hel kampanj, om det är ett spel som till exempel Call of duty.
För 17-årige Johan Huang, som sitter med kontrollen framför Dragonball Xenoverse, är första intrycket viktigt.
– Om ett spel börjar jättesegt och komplicerat vill man inte fortsätta. Det här spelet är lite otydligt, men jag har inte spelat något i den här serien tidigare. Jag är en person som kör spel från spelserier som jag vet är bra. Jag vill inte investera pengar på spel som kanske inte är bra.
Sorlet stiger sakta i lokalen. Någon lyckas ändå halvsova i en soffa med hörlurarna runt halsen. Men Hampus Björk, 19, är klarvaken. Han lägger sex till tio timmar om dagen på att spela.
– Det är mer än jag borde. Jag kunde lägga mer tid på skolarbete, erkänner han.
– Men det är svårt att slita sig.
Enligt honom och Johan Huang pratas det nästan enbart spel när man träffas i föreningen.
– Fast det kan ibland bli en del filmsnack också. Många spel är ju baserade på filmer, säger Johan Huang.
Vid ingången har Jonas Hrimfei radat upp över 30 små hinkar med pärlor - en förberedelse för att i alla fall göra ett litet avbrott från skärmen under helgen.
- Vi ska måla en canvastavla i lavafärger och sen göra pärlplattor som vi klistrar upp på den – med motiv av spelfigurer.

Spelens hus

Öppnade vid årsskiftet och hyser tio föreningar, som dels har stående tider och dels kan boka längre sessioner.
Vid de flesta tillfällen dyker 10-15 personer upp, enligt Jonas Hrimfei.
Föreningen Mega tillhör de större föreningarna.
Gå till toppen