Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Förälder: ”Senast i förrgår var en polisbil på skolan”

Bristande information från ledningen. Misstänksamhet från personalen.
Föräldrar till eleverna på Värner Rydénskolan i Malmö känner sig utestängda.

Systrarna Hiba Kassem och Iman Kassem har en lillebror på Värner Rydénskolan. Iman har flyttat sina egna barn därifrån för tre år sedan.Bild: Emil Langvad
Snart två och en halv månad har gått sedan Värner Rydénskolan stängdes på grund av bristande säkerhet.
Men om något har blivit bättre sedan dess, så har föräldrarna i alla fall inte fått veta det, tycker Hiba Kassem, Iman Kassem och Selma Abdo.
De har både syskon och barn på Värner Rydénskolan. Iman Kassem flyttade sina barn från skolan för tre år sedan.
Deras bild är att inte mycket har ändrats. Fortfarande saknas lärare. Personal byts ut. Obehöriga vikarier är standard på en del lektioner. Slagsmål och konflikter är fortfarande vardag.
– Senast i förrgår var en polisbil på skolan. Varför ska den behövas? Varför har lärarna och skolledningen så dålig kontakt med eleverna att de behöver blanda in polisen, säger Iman Kassem.
Deras misstro mot personalen och ledningen på skolan är stark, liksom känslan av att information inte når fram till föräldrarna eller rentav undanhålls.
Ett föräldramöte hölls veckan efter skolan hade hållits stängd. Selma Abdo var där. Hon uppfattade löften om bättre incidentrapportering, högre förväntningar på både elever och personal, och att det skulle komma lärare.
– Det var många som reagerade argt. En pappa började skrika och fick lämna lokalen. Han sa "detta har jag hört i tjugo år".Efter det har ingen information kommit ut.
– Vi har varit på skolan några gånger och har frågat ledningen vad de ska göra. Enligt dem så har det blivit förbättringar...,säger Iman Kassem.
– ...men vi fick inte reda på vilka förbättringar, mer än att de har ett vikariesystem nu. De säger att det är mycket förbättringar, men det var det enda de kunde komma på att säga till oss, säger Hiba Kassem.
De känner sig ifrågasatta av personalen när de kommer dit.
– Det känns som om de undrar vad vi gör där? De hälsar inte ens, säger Iman Kassem.
De känner inte till särskilt många föräldrar som engagerar sig som de gör.
– Vissa kan inte språket, vissa jobbar, vissa har inte tid, säger Iman Kassem.
– Vissa orkar inte. De tror inte på någon förbättring. De har tappat hoppet, säger Selma Abdo.
– Det är en kombination, man har inte tid att gå dit om man inte blir inbjuden, säger Hiba Kassem.
Lise-Lott Nilsson är rektor på Värner Rydénskolan sedan tre veckor tillbaka. Hon kommer också ihåg föräldramötet i mars som väldigt känsloladdat.
– Men det var också föräldrar som var arga på varandra, som sa att det var föräldrarna som misslyckats med sina barn.
Sedan kallade hon till föräldraforum i mitten av april. 20 föräldrar kom.
– Tyvärr är det för liten representation, men jag var också försent på det med kallelsen. Men vi hade en mycket bra dialog.
Med fyra fast anställda vikarier på skolan tycker hon att vikariesituationen är något bättre. Däremot är kritiken mot bristande kommunikation återkommande. Därför har Lise-Lott Nilsson bestämt att alla yngre elever ska få ett veckobrev med sig hem om vad som händer på skolan, och de äldre barnen ska få ett brev i månaden.
– Man kan också ha bättre utvecklingssamtal, föräldraråd, eller forum eller café för föräldrar. Jag har börjat ha den diskussionen med min personal, men det har inte legat högst på dagordningen.
Arbetsmiljön är fortfarande väldigt ansträngd och just nu har vi fullt fokus på kunskapsuppdraget, säger Lise-Lott Nilsson.
Vad önskar hon sig av föräldrarna? Att de är ambassadörer för skolan, svarar hon.
– Jag vill att de vänder sig till mig och pratar om sin kritik, inte att de pratar illa om det inför barnen. Det har jag vädjat till dem om.
I många år har Rosengårdsskolor haft problem och fått stänga. Hiba Kassem är kritisk till att det får fortgå.
– Vad har man egentligen ändrat? Ingenting. Man bara stänger ner en skola, men man gör inget mer åt det, säger hon.

Debatt om skolan

Tisdagen 12 maj ordnar Islamiska Förbundet i Malmö och studieförbundet Ibn Rushd en debatt om skolorna i Rosengård. Platsen är Tegelhuset, von Rosens väg 40. Tid 18-20.
Deltar gör
Caroline Johansson (MP)
Katerin Mendez (Fi)
Anders Rubin (S)
Anders Skans (V)
Caroline Wessel (M)
Laid Bouakaz, lektor på Malmö Högskola
Gå till toppen